×

Recensie

Roots

16 december 2021

The Lucky Ones

The Lucky Ones

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

The Lucky Ones The Lucky Ones Roots 4 The Lucky Ones – The Lucky Ones Written in Music https://writteninmusic.com

De uit de Afro Amerikaanse en Europese erfenis geboren stringband muziek die immigranten in de Oostelijke bergstreken van de VS importeerden werden daar in de eerste helft van de vorige eeuw geadopteerd in countrykringen. De vanuit Kentucky opererende mandolinespeler Bill Monroe noemde zijn band, waarin banjoman Earl Scruggs en Lester Flatt figureerden, The Blue Grass Boys, refererend naar zijn geboortestaat The Bluegrass State. Bluegrass wordt algemeen beschouwd als de soundtrack van het leven in het Zuiden van de VS maar  steekt ook in andere regio’s de kop op in een meer complexe mengvorm met jazzelementen.

The Lucky Ones stammen uit Yukon een van de meest noordelijke gebieden in Canada, in Dawson City zetten ze als The Klondike Sons hun eerste stappen in de muziek die ze zich herinneren van hun ouders. Na de verhuis naar Whitehorse viel het combo in de juiste plooi met de twee zangers gitaristen JD McCallen en Ian Smith geflankeerd door de mandoline en zang van Ryan West. Dit trio wordt ondersteund door banjoman Aaron P.Burnie terwijl de fiddle van Kieran Polle een niet te onderschatten rol vervuld op de nagenoeg volledig met eigen werk gevulde langspeler in nauwleijks een handvol dagen opgenomen in de Anglicaanse St. Pauls kerk van Dawson City.

Fools Gold is zo’n tijdloze ballade die uit de tijd van gretige op fortuin beluste avonturiers die naar Klondike afzakten en meestal compleet berooid zonder een gram goud afdropen. Het ritme wordt opgepookt door de fiddle en de harmoniezang klinkt zo helder als het water van de bergrivier in Snowflakes in the Sun.  In de treurige wals The Old 98 huist de melodie van Log Driver’s Waltz van hun landgenoot Wade Hemsworth.

Ryan West bracht het op barrelhousepiano en de alomtegenwoordige fiddle huppelende Waiting for a Paycheque aan, daar blijft wellicht bitter weinig van over na het  uitgebreide saloonbezoek.

Everybody Dance is geen uitbundige  plankenvloerstamper maar een met weemoed gevulde liefdesverklaring van JD McCallen. Zo pendelen The Lucky Ones met de hitsige honky tonker op een nauw met Mystery Train verwante ritmiek Since The Farm Got Sold verder in het door eenzaamheid en heimwee verteerde, lang aanslepende Wish. Drunken Goodnight nodigt uit tot uitbundige Yee-Haw kreten, even maar, het ontnuchterende afscheid volgt vrij snel.

The Lucky Ones treden in de voetsporen van Canadese balladeers Al Oster en Hank Karr evenals verwante zielen van The Pointer Bothers en Old Crow Medicine assimileren ze de Noordelijke traditie in hun persoonlijke, meer dan voortreffelijke repertoire.

   1. Fool's Gold
  2. Snowflakes in the Sun
  3. The Old 98
  4. Waitin 'on a Paycheque
  5. Everybody Dance
  6. Since The Farm Got Sold
  7. Wish
  8. Drunken Goodnight