×

Recensie

Alternative

03 december 2018

The Limiñanas – I've Got Trouble On My Mind Vol.

I've Got Trouble On My Mind Vol. 2 (7" And Rare Stuff 2015/2018)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Because Music

I've Got Trouble On My Mind Vol. 2 (7" And Rare Stuff 2015/2018) The Limiñanas Alternative 3.5 The Limiñanas – I’ve Got Trouble On My Mind Vol. 2 Written in Music https://writteninmusic.com

The Limiñanas, uit de buurt van Perpignan, zijn de afgelopen jaren langzaamaan een aardig bekende band geworden. Het psychedelische pop/rockduo oogstte eerder in 2018 al waardering voor het vijfde album Shadow People. Alsof dat niet genoeg was volgt binnen een jaar nu het tweede deel in de serie I’ve Got Trouble On My Mind, wederom een collectie singles en rariteiten. Dit keer gaat het om de jaren 2015-2018.

Hoewel de plaat de urgentie en het persoonlijke stempel van een regulier album ontbeert kun je deze verzamelaar zeker genietbaar noemen. Eigenlijk klinken alle tracks gewoon lekker, ook al zit er hier en daar wat veredeld vulmateriaal tussen. Maar dat is inherent aan compilaties die ook de nodige rarities omvatten.

Er komen flink wat covers voorbij: zo is er de typische sixties psychedelische pop van Two Sisters (The Kinks), de single (en cover van Michel Polnareff) Time Will Tell – inclusief vuige gitaar, priemend orgel en lekkere zangpartij. En wat te denken van het relatief zoete La Cavalerie (Julien Clerc) of Angels And Devils (Echo & The Bunnymen)? Russian Roulette, van Lords of the New Church krijgt een lekkere behandeling met dikke bas en prangend orgel.

De plaat opent met Kirk Lake’s bijzondere spoken word vertelling The Mirror. Opvallend is ook de live-track The Train Creep A-Looping, een krautrock groove die beelden oproept van een voortrazende stoomtrein. The Inventor, met zijn theremin en slidegitaar, doet zijn naam eer aan en Maria’s Theme, met zijn gefloten passages en trompet zou je zo onder een spaghettiwestern kunnen plakken. Er zijn zelfs ludieke kerstsongs zoals de onbestemde instrumental Curse Of Santa Claus en het melige Silent Night, dat gaandeweg iets serieuzer wordt.

The Limiñanas werkten op hun laatste twee albums samen met Peter Hook, natuurlijk bekend van Joy Division en New Order. Dit deed de naamsbekendheid van het duo bepaald geen kwaad. Op deze verzamelaar is een andere versie van hun collaboratie The Gift te vinden, een track die eerder dit jaar te horen was op Shadow People. Het zorgt direct voor een andere, maar zeker welkome sfeer op het album. Hier betreedt de band melodieuze en herkenbare indiepoppaden.

Een welkom en behoorlijk vlezig tussendoortje dus van de Fransen, die – begrijpelijk – nu de vruchten van het momentum willen plukken. En als de planken toch vol liggen met aardig tot sterk materiaal, waarom zou je het de liefhebbers onthouden?

Tracklisting: I’ve Got Trouble On My Mind Vol. 2 (7″ And Rare Stuff 2015/2018):

1. The Mirror (Feat. Kirk Lake)
2. Two Sisters (Feat. Anton Newcombe)
3. Maria’S Theme
4. La Cavalerie
5. Russian Roulette
6. The Inventor
7. The Train Creep A-Loopin (Live)
8. Nuit Fantome
9. The Gift (Anton Mix)
10. Angels And Devils
11. Witches Valley
12. Curse Of Santa Claus
13. Time Will Tell
14. Wunderbar
15. The Woods
16. Lord Of Flashington
17. Silent Night 1. Intro
 2. I'm Dead
 3. Migas 2000
 4. Je M'en Vais
 5. (I've Got) Trouble In Mind
 6. Tu Es A Moi
 7. I Know There's an Answer
 8. La fille de la ligne 15
 9. Mobylette
 10. An Ugly Death
 11. Christmas
 12. Liverpool (Featuring Lio)
 13. A Dead Swan