×

Recensie

Alternative

19 augustus 2020

The Lemon Twigs

Songs for the General Public

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: 4AD

Songs for the General Public The Lemon Twigs Alternative 4 The Lemon Twigs – Songs for the General Public Written in Music https://writteninmusic.com

Het is overduidelijk dat de gebroeders D’Addario uit hetzelfde muzikale nest komen, waarbij de gemeenschappelijke ouders in het bezit zijn van de populaire popklassiekers die iedereen in de jaren zeventig in huis heeft. Toegankelijke herkenbare albums welke je ook toen in Nederland voor een prikkie bij een postorderbedrijf bestelt, omdat je contractueel verplicht bent om daar elke maand iets aan te schaffen. De fase dat deze licht psychedelische toegankelijke sound in het tegen de disco aanleunende glamrock overgaat is de onuitputbare inspiratiebron voor het Do Hollywood debuut, waarbij de prachtige harmonieuze samenzang aan de gloriedagen van The Beatles en The Beach Boys memoreert.

Met het geniale onbegrepen Go To School vervolg maakt het New Yorkse The Lemon Twigs duo een ware rockopera over een naar school gaande chimpansee. Dat de aap voor het nerdy sullige buitenbeentje symbool staat wat ten prooi valt aan pesterijen is eigenlijk een triest actueel gegeven, welke nog steeds in deze tijd te herplaatsen valt. Er is zoveel aandacht aan dit concept besteedt, maar in de praktijk werkt dat dus niet. Doordat de onopgemerkte plaat totaal genegeerd wordt, neemt The Lemon Twigs ongewild de rol van de bezongen outsider op zich. Hoe ironisch kan het leven zijn.

De Songs for the General Public albumhoes is zo typerend Polaroid seventies, waarbij duidelijk wordt dat Brian en Michael ook nu niet veel van de uitgewerkte formule afwijken. Ze grijpen heerlijk naar de bombastische stevige rocksound inclusief sprankelende gitaarrifjes terug. Waarbij de producers hun handtekening zichtbaar onder de wall of sound zetten, zich opdringerig als een profiterend volwaardig bandlid opstellen en de ingehuurde studio voor beide partijen nog als een tijdelijke woonplek gezien wordt.

Man, man, man, wat hakt de Hell on Wheels powerpop er toch gelijk stevig in. Jonathan Rado van Foxygen voegt met het producer aandeel zijn maniakale gekte gedoseerd toe, waardoor ze op het met fluit bespeelde Hog en het flauwe Why Do Lovers Own Each Other? na net niet uit de bocht vliegt, al is de foute meerstemmigheid waarschijnlijk ook van zijn hand. De zeurende folky singer-songwriter zangpartijen en daarbij passende mondharmonica worden met overgedubde hitgevoelige koortjes afgewisseld die aan het sentimentele Arbeidsvitamines gevoel memoreren. Huisvrouwvriendelijke eenvoudig mee te neuriën radiodeuntjes. Het is duidelijk dat die hoge tegen de vrouwenzang aanleunende backings dit nostalgische gevoel nogmaals benadrukken.

De composities zijn echter van zo’n hoog niveau en vervallen nergens in goedkope ongein. Al wijkt Jonathan Rado met de bewust vals ingespeelde orgelpartijen daar sporadisch iets van af. Hiermee behoeden ze zichzelf om zich niet als een goed uitgekiende parodie van een reeds uitgestorven glitter en glamour generatie gimmick te presenteren. Songs for the General Public is een welgemeend uitbundig eerbetoon aan deze kleurrijke retro tijd. Het is roodfluwelen camp met een kitscherig gouden randje, zo over de top misplaatst dat het toch eigenlijk weer steengoed is. 1. Hell on Wheels
 2. Live in Favor of Tomorrow
 3. No One Holds You (Closer Than the One You Haven't Met)
 4. Fight
 5. Somebody Loving You
 6. Moon
 7. The One
 8. Only a Fool
 9. Hog
 10. Why Do Lovers Own Each Other?
 11. Leather Together
 12. Ashamed