×

Recensie

Alternative

19 augustus 2020

The Lemon Twigs

Songs for the General Public

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: 4AD

Songs for the General Public The Lemon Twigs Alternative 4 The Lemon Twigs – Songs for the General Public Written in Music https://writteninmusic.com

Het mag overduidelijk zijn dat de gebroeders D’Addario uit hetzelfde muzikale nest komen, waarbij de gemeenschappelijke ouders in het bezit zijn van de populaire popklassiekers die in de jaren zeventig iedereen in huis hoort te hebben. Toegankelijke herkenbare albums die je ook toen in Nederland voor een prikkie bij een postorderbedrijf kon bestellen, omdat je contractueel verplicht bent om daar elke maand iets aan te schaffen. De fase dat deze licht psychedelische toegankelijke sound overging in het tegen de disco aanleunende glamrock is de onuitputbare inspiratiebron voor het debuut Do Hollywood, waarbij de prachtige harmonieuze samenzang herinnert aan de gloriedagen van The Beatles en The Beach Boys.

Met het geniale onbegrepen vervolg Go To School maakten het New Yorkse duo The Lemon Twigs een ware rockopera over een chimpansee die naar school gaat. Dat de aap symbool staat voor het nerdy sullige buitenbeentje wat ten prooi valt aan pesterijen is eigenlijk een triest actueel gegeven, welke nog steeds in deze tijd te herplaatsen valt. Er is zoveel aandacht aan dit concept besteed, maar in de praktijk blijkt het dus niet te werken en opgepakt te worden. Doordat de plaat totaal genegeerd wordt, nemen The Lemon Twigs ongewild de rol van de bezongen outsider op zich. Hoe ironisch kan het leven zijn.

De albumhoes van Songs for the General Public is zo typerend Polaroid seventies, waarbij duidelijk mag zijn dat Brian en Michael ook nu niet veel afwijken van de uitgewerkte formule. Ze grijpen weer heerlijk terug naar de bombastische stevige rocksound inclusief de sprankelende gitaarrifjes. Waarbij de producers hun handtekening zichtbaar onder de wall of sound durfden te zetten, zich opdringerig opstelden als een profiterend volwaardig bandlid en de studio voor beide partijen nog ingehuurd werd als een tijdelijke woonplek.

Man, man, man, wat hakt de powerpop er vanaf Hell on Wheels toch gelijk stevig in. Jonathan Rado van Foxygen weet met het aandeel als producer zijn maniakale gekte gedoseerd toe te voegen, waardoor er op het met fluit bespeelde Hog en het flauwe Why Do Lovers Own Each Other? na net niet uit de bocht vliegt, al zijn de foute toegevoegde meerstemmigheid waarschijnlijk ook wel van zijn hand.

De zeurende folky singer-songwriter zangpartijen en daarbij passende mondharmonica worden afgewisseld met overgedubde hitgevoelige koortjes die het sentimentele heimweegevoel van De Arbeidsvitamines oproepen. Huisvrouwvriendelijke radiodeuntjes die gemakkelijk mee te neuriën zijn. Het mag duidelijk zijn dat die hoge tegen de vrouwenzang aanleunende backings dit nostalgische gevoel nogmaals benadrukken.

De composities zijn echter van zo’n hoog niveau en vervallen nergens in goedkope ongein. Al wijkt Jonathan Rado met de bewust vals ingespeelde orgelpartijen daar sporadisch iets van af. Hiermee behoeden ze zichzelf om niet gezien te worden als een goed uitgekiende parodie van een reeds uitgestorven glitter en glamour generatie. Songs for the General Public is een welgemeend eerbetoon aan de uitbundigheid die deze kleurrijke retro tijd met zich meebrengt. Het is roodfluwelen camp met een kitscherig gouden randje, zo over de top misplaatst dat het toch eigenlijk weer steengoed is. 1. Hell on Wheels
 2. Live in Favor of Tomorrow
 3. No One Holds You (Closer Than the One You Haven't Met)
 4. Fight
 5. Somebody Loving You
 6. Moon
 7. The One
 8. Only a Fool
 9. Hog
 10. Why Do Lovers Own Each Other?
 11. Leather Together
 12. Ashamed