×

Recensie

World

17 april 2014

The Kuti Mangoes

Afro-Fire

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Tramp Records

Afro-Fire The Kuti Mangoes World 3.5 The Kuti Mangoes – Afro-Fire Written in Music https://writteninmusic.com

Als muziek staat voor het blootleggen van je binnenste, dan is het bijzonder goed gesteld met de energiehuishouding, diep van binnen, van de bandleden van The Kuti Mangoes. Met het geweldig groovende Fire trapt het album af om de perfecte symbiose te laten horen tussen jazz en afro-beat. Patrick Kabre uit Burkina Faso leent zijn stem aan het nummer en geeft er met zijn authentieke bijdragen een diep Afrikaanse kleuring aan. Het is een nummer dat verleidt tot dansen.

Wat dit nummer bijzonder maakt, is de manier waarop de band het samenspel onder de knie heeft. Het is de interactie tussen de blazers en de percussionisten die er dit stampend en dansend geheel van van maakt. Enerzijds staat de energie model voor wat de band in huis heeft, anderzijds staat de wijze waarop de verschillende jazzstijlen, zowel Europese als Amerikaanse gemengd worden met Afrikaanse ritmes model voor het spectrum waarin de band zich beweegt. En kun je je dan voorstellen dat de wieg van deze band in Denemarken staat? Hoe noordelijk ook de bakermat van de bandleden, hun muziek laat je bloed sneller stromen en is als het ware een feestje van swing en groove met heerlijke authentieke percussie aan de mix toegevoegd.

Met een mooie ode aan Fela Kuti, waar het zowaar lijkt dat Ian Anderson van Jethro Tull een deuntje meespeelt, wordt de Afrikaanse vibe zeer sterk neergezet. Hoewel de fluit á la Anderson misschien initieel vragen oproept, past deze wonderwel in het plaatje.

Een album dat zowel liefhebbers van jazz als van afrobeat ook kan aanspreken. Het is niet eenduidig in één hokje te vangen en zeker wanneer je in aanmerking neemt dat de instrumentalisten elk meerdere instrumenten bespelen en beheersen én dat de mannen met enige regelmaat van instrument wisselen én een ontiegelijk spelplezier aan de dag leggen, dan kan dit, al is het enige tijd na de oorspronkelijke release, een album dat de lente mooi mee inluidt. Terwijl het album een zoveelste rondje in de speler begint, merk ik dat mijn voeten onrustig bewegen. Get into the groove! Mooie plaat!  1. Fire
  2. Feeling Good
  3. Something Yellow
  4. Pass It On
  5. Song For Fela
  6. Moanin'
  7. Walking Man
  8. Slowly
  9. Song For Fela (remix)
  10. Fire (remix)