×

Recensie

Rock

21 maart 2018

The Kris Barras Band

The Divine And Dirty

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Provogue / Mascot

The Divine And Dirty Kris Barras The Kris Barras Band Rock 3.5 The Kris Barras Band – The Divine And Dirty Written in Music https://writteninmusic.com

Verrassingen komen vaak uit een onverwachte hoek. Dat is zeker het geval bij voormalig kooivechter Kris Barras die ooit knokte in Thailand, in 2014 afscheid nam van de ring en zich toelegde op zijn muzikale carrière. Een spierbundel met een gitaar blijft een apart gezicht. Kane Roberts speelde ooit in de band van Alice Cooper en nu hebben we dus de Brit Kris Barras. Het hoesontwerp doet een mislukt prul vermoeden, maar dat is ver van de waarheid want Barras levert een degelijk album af met smaakvolle solo’s, lekkere hooks en vette riffs. Zijn componeerstijl houdt het midden tussen Bon Jovi en Walter Trout en zijn gitaarspel doet denken aan dat van Rick Medlocke (ooit de bandleider van Blackfoot en nu al jaren bij Lynyrd Sknynyrd). Zijn stemgeluid doet geregeld denken aan Jon Bon Jovi.

Kick Me Down deelt meteen de eerste rake klap uit. Een beetje blues, een flinke scheut hardrock, achtergrondzangeressen en een ritme dat Deep Purple veelvuldig gebruikt. Barras is wat lastig in een hokje te plaatsen; een AOR nummer als Propane had zo op een album van Robert Gray kunnen staan terwijl Hail Mary en Hold On For Tomorrow lijken geschreven door de Bon Jovi/Sambora tandem in 1989. Veel nummers klinken als muziek die je in de Verenigde Staten veelvuldig op radiostations hoorde. Wrong Place, Wrong Time is daarentegen weer blues zoals Pat Travers en Leslie West die in hun nadagen speelden inclusief vette solo. In de laatste rondes horen we wat invloeden van bands als Quireboys en Black Crowes. De nummers swingen geregeld en door koortjes en pianoriedels worden leuke accenten gelegd.

Zijn verleden als professioneel vechter komt terug in diverse teksten. Wat te denken van titels als Stitch Me Up, Blood On Your Hands en Kick Me Down. Dat is verfrissend want al dat gemijmer over baby dit, baby dat hebben we al veel te vaak gehoord. Blood On Your Hands zou de soundtrack van een Rocky film kunnen zijn (of een Creed film zoals de reeks in dit decennium heet). Als de naam Jim Peterik (Survivor) als componist stond vermeld, geloofde ik het ook. Kris Barras mikt dus vooral op het publiek dat eighties AOR en blues leuk vond. Zijn companen bassist Elliot Blackler, drummer Will Beavis en toetsenist Josiah Menning leveren goed werk af, maar het is toch vooral de show van Kris Barras. Aan het eind van zijn gevecht komt hij met het gevoelige Watching Over Me, een fraaie ballad die de gebaande paden volgt en tegelijk heerlijk wegluistert.

The Divine And Dirty is een fijne, goede plaat met een paar fijne uppercuts, maar knock out gaan we niet. Het zou me niet verbazen dat Barras over een paar jaar echte voltreffers gaat afleveren en dan liever niet op de smoel van kritische recensenten maar in de studio.

Track Listing The Divine And Dirty

 1. Kick Me Down
 2. Hail Mary
 3. I Don’t Owe Nobody Nothing
 4. Propane
 5. Wrong Place, Wrong Time
 6. Lovers Or Losers
 7. She’s More Than Enough
 8. Stitch Me Up
 9. Hold On For Tomorrow
 10. Blood On Your Hands
 11. Watching Over Me


 1. Kick Me Down
 2. Hail Mary
 3. I Don't Owe Nobody Nothing
 4. Propane
 5. Wrong Place, Wrong Time
 6. Lovers Or Losers
 7. She's More Than Enough
 8. Stitch Me Up
 9. Hold On For Tomorrow
 10. Blood On Your Hands
 11. Watching Over Me