×

Recensie

Alternative

15 september 2011

The Kooks

Junk Of The Heart

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: EMI

Junk Of The Heart The Kooks Alternative 2 The Kooks – Junk Of The Heart Written in Music https://writteninmusic.com

Tsja, en toen was daar ineens een nieuw album van The Kooks. De band die in downloadtijden nog flink wat fysieke exemplaren van de eerste twee albums (debuut Inside In/Inside Out en het lichtvoetige maar fijne Konk) wist te verkopen. Juist daarom wordt er wellicht nogal druk gedaan over deze release. Maar wie goed luistert hoort er niet (meer) de aantrekkingskracht vanaf die het eerdere werk zo kenmerkte.

Nu moet gezegd dat de mannen uit Brighton met het werk van hun eerdere albums door vriend en vijand altijd als een ‘Arctic Monkeys light’ werd omschreven. Zat natuurlijk wel wat in, maar als band wil je toch een eigen smoel. Op Junk Of The Heart (naar verluid een verwijzing naar de poeders die de diverse bandleden de neusholte in joegen de afgelopen jaren) heeft de band gekozen muzikaal een iets andere richting op te gaan en meer een eigen geluid te ontwikkelen. De rafelrandjes in de liedjes – die sowieso al minder rafelig waren dan bij concullega’s – zijn er met de schaaf afgehaald en wat overblijft is een collectie popliedjes die doorgaans niet heel slecht zijn, maar heel memorabel wordt het ook nergens.

Met de titeltrack (tevens opener) geef je de band nog het voordeel van de twijfel. Hij klinkt lekker, prima opener en mooi vertrekpunt. Maar na zo’n radiovriendelijke maar toch wat nietszeggende track hoop je dat het album naar het volgende niveau omhoog geduwd wordt. Helaas, het kakt meteen in. How’d You Like That is net zo radiovriendelijk (sterker nog, kan een hit zijn) maar verveelt enorm snel. Het album wil als geheel gewoon maar niet echt lekker vlotten, ‘voelt’ op een of andere manier niet goed. De vinger is er maar moeilijk achter te krijgen. Al is het gewoon af en toe echt niet goed. Zoals Taking Pictures Of You bijvoorbeeld, dat ver onder het toch al niet al te hoge niveau bungelt. Schijnbaar had de band zo’n 80 tot 90 tracks waarmee ze aan het werk waren. Het is moeilijk voor te stellen dat dit daarvan dan een van de allerbeste was.

Her en der zijn er wel momenten dat je met de oren gespitst geboeid blijft hangen. Bijvoorbeeld bij rocker Is It Me, of bij het lichtjes psychedelische en vooral poppy Runaway, of bij meezinger Eskimo Kiss, waarvan je nu al weet dat het in de zomer van 2012 op diverse festivals door de massa meegezongen gaat worden. Maar die uitschieters weten het album als geheel niet te redden. The Kooks lijkt zoekende. Laten we hopen dat ze op het volgende album de weg weer hebben gevonden.

Tracklist Junk Of The Heart:

 1. Junk Of The Heart (Happy)
 2. How’d You Like That
 3. Rosie
 4. Taking Pictures of You
 5. Killing Me
 6. Fuck The World Off
 7. Time Above The Earth
 8. Runaway
 9. Is It Me
 10. Petulia
 11. Eskimo Kiss
 12. Mr. Nice Guy


 1. Junk Of The Heart (Happy)
 2. How'd You Like That
 3. Rosie
 4. Taking Pictures Of You
 5. Fuck The World Off
 6. Time Above The Earth
 7. Runaway
 8. Is It Me
 9. Killing Me
 10. Petulia
 11. Eskimo Kiss
 12. Mr. Nice Guy