×

Recensie

Alternative

23 september 2018

The Kids – 40th anniversary edition

The Kids/Naughty Kids

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Starman

The Kids/Naughty Kids The Kids Alternative 5 The Kids – The Kids/Naughty Kids 40th anniversary edition (1978-2018) Written in Music https://writteninmusic.com

Punk is gecharmeerd worden door de eenvoud ervan. We parafraseren even Marc Didden in het essay dat hij voor de release van The Kids/Naughty Kids van The Kids schreef. We zijn het daar echt helemaal mee eens. Punk heeft, zo bewijst deze allercharmantste dubbelcollectie, nog steeds niets van haar aantrekkingskracht verloren.

Wie zich The Kids/Naughty Kids aanschaft, wordt gelijk teruggeworpen op een unieke collectie songs die historische waarde hebben: de debuutelpee én de opvolger, die acht maanden na het debuut reeds verscheen. Naast het essay van Didden zijn er ook de foto’s die een knappe (en grappige!) blik op de periode werpen. Neem bijvoorbeeld de afbeelding van een brief waarin een concertpromotor frontman Ludo Mariman aanspreekt met ‘Geachte punker’ en vriendelijk, doch beleefd het verzoek overbrengt aan de heer Mariman of hij eens telefonisch contact kan opnemen om de concertboeking volledig af te ronden.

Laat ons wel wezen: natuurlijk zijn er die door en door rauwe, rammelende pretsongs die gelijk welke muziekluisteraar pletwalsen.  Openen met This Is Rock ’n Roll, daarna Do You Love The Nazis en Bloody Belgium, het volstaat om te illustreren hoe al die songs deel uitmaken van ons collectieve geheugen. Allemaal volbloed klassiekers die deel uitmaken van de legende rond The Kids, vrijwel de énige Belgische rockgroep die volks genoeg was om een voormalige dokwerker in de gelederen te hebben. Het geeft goed aan hoe écht en authentiek deze muziek is. Je hoort zo het enthousiasme waarmee dit door Ludo Mariman (vocals/gitaar) geleid trio aan de slag gaat.

Heerlijk hoe soepel en dynamisch deze composities zijn. The Kids is zo’n band waarvan je gewoon weet dat ze een gevoel hebben voor goed in het oor liggende punktunes, die soms vermengd worden met blues, met rock (Rock Over Belgium) en toegankelijke pop. De Britten hadden The Pistols, de Amerikanen The Ramones en The Stooges en in het kleine Belgenlandje waren er The Kids. Gewoon The Kids, uit Deurne en omstreken. Zonder veel poespas. Net zoals al het materiaal dat hier op één schijfje verzameld wordt.

De essentie? Eenvoud, passie, hartstocht en emotie. Wie er die titels bijneemt, hoort zo dat The Kids net die boodschap brachten die een heel ruim doelpubliek kon aanspreken. Zoals I Wanna Get A Job In The City, Fascist Cops of Money Is All I Need. Punksongs die het échte leven aan de basis hebben, songs zonder franjes, overbodigheden of tierlantijntjes. Composities die jaren later nog steeds fier als een huis overeind staan, zelfs goed voor de eeuwigheid.

Het voelt wat vreemd aan om deze bende ongeregeld in 2018 onze geluidsinstallatie op een kluitje te horen spelen. Maar evenzeer is dit gewoon dolle pret waar je eigenlijk nooit genoeg van kan hebben. Wie goed luistert, hoort de harten van de muzikanten de beat slaan. Tezelfdertijd merk je hoe onderhuids een coherente visie op leven en maatschappij op tekst en muziek gezet wordt. Neem religie (Jesus Christ Didn’t Exist), de rol van de staat/overheid (No Monarchy, The City Is Dead,..), het werkmansleven (Through The Night) en tenslotte het uitgaansleven (Naughty Boys, Sex Queen,..). Of zoals ze het zelf verwoorden : “…”.

Uitstékende release, dit The Kids/Naughty Kids. Een heerlijke brok muziekgeschiedenis. En wat meer is: The Kids staan nog stééds garant voor een wild feest. 1. 'The Kids'
 2. This Is Rock 'n Roll
 3. Do You Love The Nazis
 4. Bloody Belgium
 5. For The Fret
 6. Baby That's Alright
 7. Fascist Cops
 8. I Wanna Get A Job In The City
 9. I Don't Care
 10. I Feel Alright
 11. Old D.J.'s
 12. I'll Get You
 13. Money Is All I Need
 14. No Work
 15. 'Naughty Kids'
 16. Jesus Christ Didn't Exist
 17. Don't Wanna Be A Fat Boy
 18. We Are The Prisoners
 19. Radio Radio
 20. No Monarchy
 21. Through The Night
 22. Dead Industry
 23. Run Away
 24. Razorblades For Sale
 25. Sixteen
 26. Naughty Boys
 27. Sex Queen
 28. Rock Over Belgium
 29. The City Is Dead