×

Recensie

Roots

19 maart 2019

The Kentucky Headhunters – Live At The Ramblin’ Man

Live At The Ramblin’ Man Fair

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Alligator Records

Live At The Ramblin’ Man Fair The Kentucky Headhunters Roots 3.5 The Kentucky Headhunters – Live At The Ramblin’ Man Fair Written in Music https://writteninmusic.com

Knoestige zuidelijke Amerikanen met lange haren, baarden en een overdosis aan virtuositeit in de vingers, maar verder traditioneel. De zoveelste southern rockband , ben je geneigd te denken.

Hier is het verhaal echter anders. Deze mannen zijn al vanaf 1968 actief, opgericht in Glasgow, Kentucky, als Itchy Brother en onder die naam met nogal wisselend succes spelend tot 1982. In 1986 gingen ze door als The Kentucky Headhunters, met een gewijzigde bezetting. Qua sound werden ze wel eens vergeleken met The Rolling Stones en ZZ Top, maar je hoort hier naast bluesrock vooral invloeden van hardrock en countryrock.

Deze gasten zijn niet van de jongsten meer en ze durven instrumentaal eens lekker uit de bocht te vliegen. Alleen al vanwege hun lange geschiedenis en vasthoudendheid gun je ze veel succes. Op dit live album rockt en schuurt het lekker en het spelplezier spat er vanaf. Voor muzikale vernieuwing hoef je niet bij hen aan te kloppen. De roots van deze stijl liggen in de jaren zeventig.

Oerleden zijn de broers Richard Young en Fred Young en Greg Martin. Bijna waren ze getekend door Led Zeppelin’s eigen platenlabel Swan Song. Het liep mis toen Zeppelin-drummer John Bonham overleed en het label gelijk met de band ten onder ging. Ook Itchy Brother gooide het bijltje er maar bij neer.

Hun platendebuut Pickin’ On Nashville volgde pas in 1989, nadat ze weer samen waren gekomen in 1986 als The Kentucky Headhunters. Met hun versie van Oh Lonesome Me (Don Gibson) scoorden ze behoorlijk in hun thuisland. In de jaren negentig speelden ze veel en golden ze als veelbelovend. Countryster Billy Ray Cyrus zag hun wel zitten, maar beklijvend succes bleef uit en personele toestanden hielpen ook niet echt. Gitarist Greg Martin viel nog eens in bij het legendarische Lynyrd Skynyrd, toen hun gitarist Ed King geblesseerd was. Aan vakmanschap ontbrak het duidelijk niet.

Vliegangst weerhield de band lange tijd van avonturen overzee. Volgens de band zelf openden de beduidend jongere collega’s van Black Stone Cherry veel deuren voor hen in Europa, waar een ontvankelijk publiek is voor ambachtelijke en stevige southern rock.

The Kentucky Headhunters, nu Greg Martin, Richard Young, Fred Young en Doug Phelps, brengen op dit album een mix van blues traditionals zoals Big Boss Man (Jimmy Reed), Have You Ever Loved A Woman (van Freddy King, maar onsterfelijk gemaakt door Derek & The Dominoes) en eerder solide songs van eigen hand. Wishing Well is wellicht het mooiste eigen nummer.

Dit live-album werd opgenomen in Engeland. Het aloude Don’t Let Me Down van The Beatles krijgt –misschien voor de gelegenheid? – een mooi klaaglijke, lekker rauwe bewerking. Zoals het hoort in dit genre speelt de slide-gitaar een duchtig woordje mee. De mannen beheersen de stijlfiguren van de southern rock tot in de puntjes, zonder al te veel in gepiel te verzanden. Subtiliteit is niet altijd hun sterkste kant, maar wat klinken die Gibson-gitaren lekker.

De studiotracks Rock Me Baby en High Heel Sneakers waarmee dit album wordt afgesloten zijn leuk, vooral door de bijdragen van de legendarische blues- en rock ’n roll-pianist Johnny Johnson, bekend als jarenlange begeleider en medesongschrijver van Chuck Berry.

Houd je van Lynyrd Skynyrd, Black Stone Cherry, ZZ Top, of Drive-by Truckers, dan zal dit live album je vast en zeker kunnen smaken. Wil je ze dit jaar live zien, dan moet je naar de VS of Groot-Brittannië afreizen. 

Tracklisting Live At The Ramblin’ Man Fair: 

 1. Intro
 2. Big Boss Man
 3. Ragtop
 4. Stumblin’
 5. Shufflin’ Back To Memphis
 6. Have You Ever Loved A Woman
 7. Wishin’ Well
 8. Walking With The Wolf
 9. My Daddy Was A Milkman
 10. Don’t Let Me Down

Studio bonustracks:

 1. Rock Me Baby
 2. Rock ‘n ‘ Roller
 3. Hi-heel Sneakers


 1. Introduction [Live]
 2. Big Boss Man [Live]
 3. Ragtop [Live]
 4. Stumblin' [Live]
 5. Shufflin' Back To Memphis [Live]
 6. Have You Ever Loved A Woman? [Live]
 7. Wishin' Well [Live]
 8. Walking With The Wolf [Live]
 9. My Daddy Was A Milkman [Live]
 10. Don't Let Me Down [Live]
 11. Rock Me Baby [Live]
 12. Rock 'n' Roller [Live]
 13. Hi-Heel Sneakers [Live]