×

Recensie

World

22 april 2011

The Karindula Sessions (Tradi-modern Sounds From Southeast Congo)

The Karindula Sessions (Tradi-modern Sounds From Southeast Congo)

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Crammed Discs/Coast to Coast

The Karindula Sessions (Tradi-modern Sounds From Southeast Congo) World 3 The Karindula Sessions (Tradi-modern Sounds From Southeast Congo) Written in Music https://writteninmusic.com

Een olievat, geitenvel, vier snaren en een lege zak voor poedermelk, meer heeft de jeugd in het Zuid-Oosten van Congo niet nodig om hun favoriete instrument, de Karindula, te maken. Congotronics producer Vincent Kenis reisde af naar de stad Lubumbashi voor zowel beeld als geluidsopnamen van een driedaags Karindula -festival, waar veel jonge bands zich presenteerden. De indrukwekkende en dynamische optredens zijn vastgelegd op deze CD/DVD.

Of Karindula-bands per se met een B moeten beginnen, waag ik te betwijfelen, feit is dat de vier bands vertegenwoordigd op dit festival allen beginnen met deze letter: BBK, Bana Simba en Bena Ngoma, Bana Lupemba. Waarschijnlijk staan bana en bena voor ‘band’ of ‘groep’, maar wat nu het verschil is tussen die twee wordt niet duidelijk.

Maar laten we ons focussen op de muziek van deze lokale groepen. Op de CD is de hoofdrol weggelegd voor de band Bbk met drie van de zes nummers, waarschijnlijk omdat zij de meest overtuigde band van het festival waren. De Karindula is een instrument in de vorm van een grote banjo en vaak wordt het bespeeld terwijl met erop zit, waarbij het soms niet alleen als snaarinstrument maar ook als drums gebruikt wordt door er met houten stokken op te slaan. De Karindula-stijl is zwaar beïnvloed door de traditionele Bemba en Luba muziek, met flarden reggae. De meeste groepen komen samen in Lubumbashi in de wijk ‘Kenya’. De bands treden voornamelijk op tijdens rouwceremonies en zijn alom gevreesd voor hun provocerende taal en rebellerende teksten.

Niet alleen de muziek, ook de dans staat centraal bij de Karindula-sessies. Het is een soort buik/heup-dans, al dan niet uitgevoerd met een draaiend fietswiel of een volle kan met water op het hoofd. Anderhalf uur naar deze Karindula-optredens kijken blijkt een pittige opgave, vanwege de intense, repeterende beats en soortgelijke dans-acts. De DVD geeft daarentegen wel een perfect en realistisch sfeerverslag van het festival. Om echter compleet op te gaan in de Karindula-trance zet ik liever de cd op, maar ook dat is genietbaar met mate.

Tracklisting The Karindula Sessions:

Disc1

 1. Bena Ngoma – Banani Batawina Bena Ngoma (Extended)
 2. Bbk – Mado Mado
 3. Bbk – Muriagombe
 4. Bbk – A Tata Shandiabana Wiya (Bbk Version)
 5. Bana Lupemba – Kiyongo (Extended)
 6. Bana Simba – Beggar’s Banquet (Extended)

Disc2 (DVD)

 1. Bbk – Mbelelambelela
 2. Bana Simba – A Tata Shandiabana Wiya / Kyawama
 3. Bena Ngoma – Banani Batawina Bena Ngoma
 4. Bbk – Tshikuna
 5. Bana Lupemba – Wa Nkolomona Lelo Kinde Lelo Shikinda
 6. Bana Simba – Beggar’s Banquet
 7. Bena Ngoma – Dilonngeshi
 8. Bana Lupemba – Kiyongo
 9. Bbk – Mado Mado