×

Recensie

Rock

30 juni 2016

The Jelly Jam

Profit

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Mascot Label Group

Profit Rock 3 The Jelly Jam – Profit Written in Music https://writteninmusic.com

Profit is het vierde album van The Jelly Jam. Hoewel de band bestaat uit drie muzikanten uit redelijk bekende bands; gitarist en zanger Ty Tabor (King’s X), bassist John Myung (Dream Theater) en drummer Rod Morgenstein (Winger, Dixie Dregs) zijn ze eigenlijk alleen bij een select groepje mensen bekend. Dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van de muziek want die is dik in orde. Laten we het houden op gebrek aan onderscheidend vermogen waardoor de band verzuipt in de 3000+ releases die jaarlijks over het rockpubliek worden uitgestort. Bovendien hebben de heren veel andere verplichtingen c.q. prioriteiten waardoor men nauwelijks aan toeren toekomst. Continuïteit is een andere drempel, het vorige album (Shall We Descend) is immers ook alweer vijf jaar oud en tussen album nummer twee en drie zat zelfs zeven jaar.

Net als op voorgaande albums klinkt The Jelly Jam toch heel sterk als King’s X. De band heeft twaalf tamelijk brave liedjes opgenomen met elk fraaie melodieën en harmonieuze samenzang. De invloeden van de jaren zestig en zeventig zijn prominent aanwezig, al horen we incidenteel wat meer progrock invloeden zoals op Stop dat niet had misstaan op een plaat van Porcupine Tree of Riverside. Mr. Man met zijn pulserende zware baslijn lijkt wel geschreven door Massive Attack. Het beukende Memphis is minstens zo stevig, maar herinnert weer meer aan King’s X. Ghost Town is ook een prachtig, ingetogen nummer dat wel wat weg heeft van The Verve. Het navolgende Heaven en slotnummer Strong Belief hadden ook door Live ten tijde van Secret Samadhi opgenomen kunnen zijn.

The Jelly Jam levert een opnieuw een goed, misschien wel hun beste album af, dat net als zijn degelijke voorgangers helaas weer aan de massa voorbij zal gaan. Het zit kwalitatief uitstekend in elkaar, maar ontbeert urgentie en onderscheidend vermogen. Liefhebbers van bovengenoemde bands moeten zeker even gaan luisteren. Hieronder is een clip van het openingsnummer Care toegevoegd om een eerste indruk te krijgen. 1. Care
 2. Stain On The Sun
 3. Water
 4. Stop
 5. Perfect Lines (Flyin')
 6. Mr. Man
 7. Memphis
 8. Ghost Town
 9. Heaven
 10. Permanent Hold
 11. Fallen
 12. Strong Belief