×

Recensie

10 februari 2016

The Jaydees

Work With What We've Got

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Work With What We've Got The Jaydees Roots 4 The Jaydees – Work With What We’ve Got Written in Music https://writteninmusic.com

De titel van dit debuut van de in Tilburg residerende formatie klinkt ietwat bescheiden maar het resultaat van een weekendje opnamesessies is dat allerminst. De zes leden hebben een behoorlijke muzikale voorgeschiedenis in diverse bands en opereerden eerder als The Federales met traditioneel werk en interpretaties uit het grote Amerikaanse songboek. Het is die gedeelde obsessie voor Americana en meer specifiek alt-country die hen verbindt.

Een dozijn songs kwamen tot stand in de huiskamer van Joop van der Kuip die samen met Derrick  van Schie is voor het songmateriaal verantwoordelijk is. Afzonderlijk zijn Joop en Derrick, die naast de (uiteraard) akoestische gitaren respectievelijk sax en klavier bepotelend, niet bepaald vocale virtuozen maar als hun stemmenwerk samenkomt met de harmonische bijdrage van bassist Ewen Vernal steken soms magische momenten de kop op. De wel doordachte en spaarzame toevoeging van elektrische gitaar en pedalsteel (Maarten van Damme) en subtiele percussie van Kees Swanenburg vormen een genuanceerde aanvulling tot het organische geheel.

Luister maar eens naar aandachtig naar de melodieuze pracht van Morning Son, Glorious Retreat en vooral Darker Still of het dromerige Anger. Het wordt bijzonder moeilijk om een uitgesproken favoriet aan te duiden als even verderop het fragiele She gracieus voorbij zweeft.

Als invloeden worden naast Townes van Zandt en Gillian Welch Ryan Adams genoemd, de harmonische zang herinnert bij momenten aan The Jayhawks, die wellicht ook tot de naam The Jaydees inspireerde. The Jaydees graven graag dieper in het verleden, de enige cover die te bespeuren valt is de van de broertjes Charlie & Ira Louvin afkomstige countrygospel You’re Learning.  Dat The Jaydees meer dan goede leerlingen zijn blijkt uit de persoonlijke collectie ingetogen countryfolk die op Work With What We’ve Got prijkt.

Tracklisting Work With What We’ve Got:

 1. Morning Song
 2. Wonders Of The World
 3. Glorious Retreat
 4. Darker Still
 5. Anger
 6. We’ll Work With What We’ve Got
 7. She
 8. Broken Hearts
 9. Fatal Moment
 10. Ain’t Life Sweet
 11. You’re Learning
 12. All The Life


 1. Morning Song
 2. Wonders of the World
 3. Glorious Retreat
 4. Darker Still
 5. Anger
 6. We'll Work with What We've Got
 7. She
 8. Broken Hearts
 9. Fatal Moment
 10. Ain't Life Sweet
 11. You're Learning
 12. All the Life