×

Recensie

Roots

14 september 2018

The Jaydees

Dandelions

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Dandelions Jaydees Roots 3.5 The Jaydees – Dandelions Written in Music https://writteninmusic.com

Jaydees, de naam van het Tilburgse roots combo is afkomstig van de initialen van Joop van der Kuip en Derrick van Schie. De gitarist en pianoman leveren evenals op de voorganger Work With What We’ve Got beurtelings de leadzang en het songwerk aan dat ze samen met gitarist en pedalsteelman Maarten van Damme in een harmonieus geheel verwerken. In de subtiel opererende ritmesectie vinden we naast Kees Swanenberg, bassist Ewen Vernal terug die naast harmoniezang het Rhodesklavier bepoteld.

Twee jaar geleden ondernam Van der Kuip een rondreis in het Diepe Zuiden, die van Atlanta, Nashville naar Memphis, Austin en New Orleans leidde. Een leerrijke trip die sporen nalaat in het songwerk, er is een voorzichtige evolutie merkbaar naar een meer geëlektrificeerde sound. Dat is  duidelijk merkbaar In The Right Place, een door elektrische gitaren en harmonica gekleurd verhaal. In de intro A Change Of Mind horen we eveneens scheurend snarenwerk en Working For The Man leunt op countryneske twang die knappe harmonische gezangen ondersteunt. Het is één van de songs die van Schie aanleverde, de pianist  componeerde ook het toegankelijke, enigszins aan Neil Young’s meer akoestische repertoire herinnerde Dandelion.

Overigens hebben The Jaydees geen zwaar geschut nodig om te overtuigen in That’s How You Do It  vermeien akoestische snaren zich met elektrische klavieren en het verstilde Progeny heeft genoeg aan een piano en pedalsteel. Dat zegt veel over de kwaliteit van de songs, nergens is er ondermaats materiaal te bespeuren. Integendeel in het tweede deel beleven we nog fijne passages met de countryneske So Glad You’re Here With Me, de dromerige ballade Leave Me Cool en het ontnuchterende dronkenmanslied Negroni dat refererend naar het titelnummer mooi afsluit.

Het met verfijnde songwriting en alt.country opgebouwde Dandelions bevestigt andermaal de intrinsieke klasse van The Jaydees. Album voorstelling vindt plaats op 30 september om 15u! in Paradox, Tilburg. 1. Dandelion
 2. In The Right Place
 3. Working For The Man
 4. Feigning Sincere
 5. That’s How You Do It
 6. Progeny
 7. The Great Wall Of China
 8. A Change Of Mind
 9. So Glad Yo’re Here With Me
 10. Leave Me Cool
 11. Negroni