×

Recensie

Jazz

17 december 2012

The Jasper Blom Quartet

Gravity

Geschreven door: Henning Bolte

Gravity Jasper Blom Jasper Blom Quartet Jazz 4 The Jasper Blom Quartet – Gravity Written in Music https://writteninmusic.com

Gravity is een zak met veelsoortige stukken en grote diversiteit aan stijl- en vooral ook danselementen. Rock, folk, latin, polka, jive, maar dan allemaal lichtelijk vervormd of contrasterend met andersoortige elementen binnen één en hetzelfde stuk. Rock is te horen in Britpop en Road Rage, kromme en vervreemdende dansritmes zoals in het rumba-achtige Estrella in Latina en de Walk-Like-An- Egyptian-variant in Angelocology (Payé, Payé, Paya). Een stuk met een onderliggende polka en een walsgevoel is Folky en Life In A Day is mooi op de Neil-Young-leest geschoeid. Het meeslepende en tricky ritme van het gave Jaive Song met gastvocaliste Tutu Puoane uit Belgïe is het meest straight van allemaal en Nancy In The Sky tenslotte, is een mooi zwevende ballad. Een bonte verzameling dus die met de groeps- eigen aanpak van lichte vervorming (o.a. ook door aparte elektronische vervormingen van de saxo- foonklank), changementen en gedaanteverwisselingen binnen de stukken een eenheid krijgen. Een eenheid die keer op keer wederopzegging ondergaat en re-balancing behoeft. De luisteraar wordt zo constant zacht- zinnig uit zijn vaste comfortabele zit op de stoel geschoven of lichtelijk eruit getild.

Er is goede reden aan te nemen dat de groep dat live nog iets voortvarender kan dan in deze studio-opname. Af en toe mag het namelijk best wat trashier en vuiger (Britpop) of gejaagder (Road Rage met associatie aan Paul’s en Ringo’s Why Don’t We Do it In The Road). Het mooiste klinkt het iedere keer als in een gedeelte niet de hele groep tegelijk speelt. Eigenlijk iedere keer als er meer open ruimte gecreëerd wordt en meer contrast kan ontstaan met als sterkste kant de blending van Rullers gitaarklanken en Bloms saxofoongeluid. Het mooiste is het creëren van ruimte en contrast wat mij betreft in Life In A Day gelukt.

Het album wordt woensdag, 19 december , 22u, in de Northsea Jazzclub in Amsterdam ten doop gehouden. Daarna volgt een tournee langs Nederlandse en Duitse podia.

[youtube_sc url= inw15Uelt_Y]