×

Recensie

Alternative

17 november 2019

The Jam

Snap! (vinyl re-issue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Polydor

Snap! (vinyl re-issue) The Jam Alternative 5 The Jam – Snap! (vinyl re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

Een jaar nadat de band uit elkaar was gevallen werd met Snap!, een verzameling van alle 16 singles, een aantal B-kanten, albumtracks en rariteiten, nog maar weer eens duidelijk wat de impact van The Jam was geweest. De dubbele vinylversie van het album is nu opnieuw geremastered uit en de extra EP met live tracks, die ook bij de eerste gelimiteerde oplage zat, ontbreekt niet!

Natuurlijk was het gevoel van het verlies van een van de meest markante bands uit de Britse muziekhistorie nog vers. Dat zanger/gitarist Paul Weller in 1982 de stekker uit het trio trok op het hoogtepunt van hun populariteit was dan ook als een mokerslag bij de fans binnen gekomen.

Snap! is niet alleen een fantastische herinnering aan de daadkracht van het trio en aan de jachtige postpunkjaren, eind jaren 70 begin jaren 80 waarin de ene na de andere geweldige band zich deed gelden, maar zeker ook aan de geniale songschrijfkunsten van de jonge Weller.

Natuurlijk was de geweldige ritmetandem,  bassist Bruce Foxton en drummer Rick Buckler, essentieel binnen het bandgeluid maar het waren echt wel Wellers songs die The Jam hun grote klasse en historische plek in de muziekgeschiedenis geven.

Heerlijk hoe de band ook nog rammelde op die eerste albums. Rauw, enorm energiek en songs die origineel, eigen en super aanstekelijk klinken. Mooi om de band over de plaatkanten door te horen groeien. De songs blijven compact, Weller is niet voor niets groot single/7-inch verzamelaar, maar wat hij in 10 jaar als songschrijver flikt behoort tot het ongelooflijke.

The Jam bracht in de 10 jaar van bestaan maar 6 albums uit, maar dan wel allen van buitengewone klasse. De 29 tracks die op Snap! verzameld zijn maken dat eens te meer duidelijk. Het dubbelalbum is een feest van herkenning. Songs als In The City, Strange Town, When You’re Young, The Modern World, News Of The World, Down In The Tubeway Station At Night, The Eton Rifles, Going Underground, That’s Entertainment!, Start, Town Called Malice, Absolute Beginners, The Bitterest Pill (I Ever Had To Swallow) en Beat Surrender blijven dan ook absolute klassiekers. Zonder de andere songs op Snap! tekort te doen.

Verrassend is dat veel van deze songs de albums vaak niet eens haalden of alleen als singles tussendoor werden uitgebracht. Zo stonden bijvoorbeeld geweldige latere singles The Bitterest Pill (I Ever Had To Swallow) en Beat Surrender niet op het laatste album The Gift. En The Butterfly Collector en Tales From The Riverbank waren B-kantjes.

Hoe mooi is ook de toegevoegde EP met 4 livetracks die ze opnamen tijdens hun afscheidstour in Wembley Arena op 2 en 3 december 1982. The Jams versie van Curtis Mayfields Move On Up blijft een geweldige maar ook de liveversies van The Jam klassiekers Get Yourself Together, The Great Depression en But I’m Different Now zijn ijzersterk.

Snap! is een absolute must have voor iedere zichzelf serieus nemende muziekliefhebber. Een niet te verslijten verzameling toptracks die nog beter dan de afzonderlijke albums de grote drive en klasse van The Jam aangeeft.

Kant A:

 1. In The City
 2. Away From The Numbers
 3. All Around The World
 4. The Modern World
 5. News Of The World
 6. Billy Hunt
 7. English Rose
 8. Mr. Clean

Kant B:

 1. David Watts
 2. ‘A’ Bomb In Wardour St
 3. Down In The Tube Station At Midnight
 4. Strange Town
 5. The Butterfly Collector
 6. When You’re Young
 7. Smithers-Jones
 8. Thick As Thieves

Kant A:

 1. The Eton Rifles
 2. Going Underground
 3. Dreams Of Children
 4. That’s Entertainment
 5. Start!
 6. Man In The Corner Shop
 7. Funeral Pyre

Kant B:

 1. Absolute Beginners
 2. Tales From The Riverbank
 3. Town Called Malice
 4. Precious
 5. The Bitterest Pill (I Ever Had To Swallow)
 6. Beat Surrender

Kant A:

 1. Move On Up (Live)
 2. Get Yourself Together (Live)

Kant B:

 1. The Great Depression (Live)
 2. But I’m Different Now (Live)