×

Recensie

Roots

10 juli 2015

The Information

I Foresee Trouble

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Milkcow Records

I Foresee Trouble The Information Roots 4 The Information – I Foresee Trouble Written in Music https://writteninmusic.com

Dwars ploegend door akkers van Sixteen Horsepower, Townes van Zandt, Steve Earle, Nick Cave en dan, ter hoogte van Rouveen, ja, in ons eigen land, stoppen. Daar, als we ons buigen over de grond en het veen voorzichtig aan de kant schuiven, daar liggen de wortels van The Information. Met debuut Sounds From The Backwoods oogstten de mannen in 2013 veel lof. Donkere doem, zo werd er geschreven en vergelijkingen met de mannen rondom David Eugene Edwards werden gemaakt.

The Information trekt op dit tweede album het donkere gevoel door. De gitaren, orenschijnlijk meer in de pijlzwarte diepten van de blues gedrenkt in heerlijk samenspel, beheersen het klankbeeld zoals dat op de eersteling ook het geval was. Nee, net zo min als de verlaten prairie, waar de wind zich een weg overheen ploegt, biedt dit album een plaats om te schuilen. De vergankelijkheid ligt overal in verborgen of, kijkt je, zoals in het tweede nummer Grave Blues recht in het gezicht. De gitaar lijkt aan het einde van het nummer nog wat troost te bieden, maar als Jan Kooiker zingt: “Silent at my grave you stand” wordt het stil. Deze cowboys van het veen kennen de kilte van de wereld en boetseren hun donkere beeld ervan op dit album.

Het titelnummer klinkt wat opener en kon zomaar wat positivisme uiten, als het niet ging om het voorzien van moeilijkheden. En nee, mogelijkheden om daaraan te ontkomen, die zijn er niet, er is geen soelaas. Net als je de waarschuwing ter harte hebt genomen, is er al weer sprake van prooi voor de wolven. Een nieuwe waarschuwing om niet laat op straat rond te rennen, voor je het weet komen de wolven en ze grijpen je. Americana uit Overijssel, met donkere en soms mysterieuze accenten, met prachtige inkleuring van de nummers door zowel de zang van Jan Kooiker als door het samenspel van de band.

Logisch dat het hoesontwerp eveneens de donkere doem onderstreept. Omgekapte bomen en een bijna zielloze maan aan de voorkant, aan de achterkant een beeld van onder de grond. Goede wijn behoeft doorgaans geen krans. Maar het is mooi dat ook nu hoes en album fraai met elkaar in balans zijn. The Information levert ook met haar tweede album een fraai staaltje Americana af. De gruizigheid die de band op dit album duidelijk meer laat horen, onderstreept het speelplezier van de band en geeft de muziek nog iets extra’s. Topplaat!

Tracklisting I Foresee Trouble:

  1. Safe House
  2. Grave Blues
  3. I Foresee Trouble
  4. Prey To The Wolves
  5. The Lake
  6. Losing My Mind
  7. Bitter
  8. Your Praying Is Idle
  9. You Got Me Thinking