×

Recensie

Electronic

12 juni 2012

The Human League – / Fascination (2012

Dare

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: EMI

Dare The Human League Electronic 4.5 The Human League – Dare/ Fascination (2012 remaster) Written in Music https://writteninmusic.com

Dare, de synthpopklassieker uit 1981 krijgt een digitale opwaardering en wordt vergezeld van ‘zusje’ Fascination. Zo’n drie decennia later nog steeds ijzersterk.

Soms heeft een band een bezettingswissel nodig om tot volle wasdom te kunnen komen. Voor The Human League gold dat zeker. Pas toen bandleden Martyn Ware en Ian Marsh de band verlieten om Heaven 17 op te richten en Phil Oakey met hulp van toetsenist Ian Burden, gitarist Jo Callis en achtergrondzangeressen Joanne Catherall en Susan Ann Sulley een nieuw pad voor The Human League moesten gaan uitstippelen vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Het in 1981 verschenen Dare (in Amerika uit als Dare! – met uitroepteken) was het resultaat. Een synthpopklassieker die een blauwdruk vormde voor vrijwel alle door synthesizer gedomineerde hits uit de rest van de tachtiger jaren, maar ook voor meer diverse undergroundstromingen.

Afsluiter Don’t You Want Me is in al haar hitgevoeligheid natuurlijk het prijsnummer van dit album, maar het is opvallend hoe andere nummers de tand des tijds hebben doorstaan. De met regenwolken overschaduwde melodieën van Darkness en Do Or Die bijvoorbeeld, daar kan je anno 2012 zonder enige vorm van schroom nog steeds mee aankomen op gothic dansavonden, terwijl nummers als Open Your Heart en The Sound Of The Crowd (hoewel je natuurlijk wel hoort dat ze ruim dertig jaar oud zijn) nog amper iets aan aanstekelijkheid hebben verloren. Het originele album is geremasterd en klinkt iets ‘voller’ dan de originele cd-release. De boel is op het eerste schijfje van deze re-release aangevuld met een aantal instrumentale versies, 12” versies en alternatieve takes.

Schijf twee bevat het cd-debuut van Fascination. Fascination was een EP waarop de singles van Mirror Man en (Keep Feeling) Fascination in 1983 waren samengebald, in het geval van laatstgenoemd nummer overigens in twee andere versies dan de originele single. Hoe dan ook, deze tracks hebben ook een remaster gekregen en zijn – aangevuld met additioneel materiaal dat er vreemd genoeg nogal klakkeloos doorheen gezet lijkt – wellicht minder iconisch dan de nummers op Dare, maar nog steeds bovengemiddeld goed de afgelopen decennia doorgerold. Deze re-release is derhalve gewoon een essentiële aanschaf voor een ieder die ook maar een beetje geïnteresseerd is in elektronisch getinte popmuziek. Vanuit historisch oogpunt (leg je oor ten luister en verbaas je hoe veel andere artiesten schatplichtig zijn aan wat er op Dare gebeurt) maar vooral ook vanuit muzikaal oogpunt. Dare blijkt een tijdloze klassieker die in deze versie prima de komende dertig jaar mee moet kunnen.

CD1: Dare

 1. The Things That Dreams Are Made Of
 2. Open Your Heart
 3. The Sound Of The Crowd
 4. Darkness
 5. Do Or Die
 6. Get Carter
 7. I Am The Law
 8. Seconds
 9. Love Action (I Believe In Love)
 10. Don’t You Want Me
 11. The Sound Of The Crowd (12” Version)
 12. Don’t You Want Me (Extended Dance Mix)
 13. The Sound Of The Crowd (Instrumental)
 14. Open Your Heart/Non-Stop (Instrumental)
 15. Don’t You Want Me (Alternative Version)

CD2: Fascination

 1. Hard Times/Love Action (I Believe In Love) (Instrumental)
 2. Mirror Man
 3. You Remind Me Of Gold
 4. (Keep Feeling) Fascination (Extended Version)
 5. I Love You Too Much
 6. Mirror Man (Extended Version)
 7. You Remind Me Of Gold (Instrumental)
 8. (Keep Feeling) Fascination (Improvisation)
 9. I Love You Too Much (Dub Version)
 10. Total Panic

Ons interview met The Human League lees je hier. 1. The Things That Dreams Are Made Of
 2. Open Your Heart
 3. The Sound Of The Crowd
 4. Darkness
 5. Do Or Die
 6. Get Carter
 7. I Am The Law
 8. Seconds
 9. Love Action (I Believe In Love)
 10. Don't You Want Me