×

Recensie

30 mei 2016

The House of Love

Days Run Away

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Art & Industry

Days Run Away The House of Love Alternative 3.5 The House of Love – Days Run Away Written in Music https://writteninmusic.com

In 2002 benaderde Mick Griffiths, voormalig agent van The House of Love, Guy Chadwick met de vraag of hij een tweede solo-album wilde maken. Chadwick was echter meer geïnteresseerd in een mogelijke reünie met zijn oude bandgenoten. In 2003 hergroepeerden drie leden van de klassieke line-up zich: naast Chadwick hadden drummer Pete Evans en (zowaar) Terry Bickers wel oren naar een hernieuwde samenwerking. Bassist Chris Groothuizen gaf de voorkeur aan zijn carrière als architect. Zijn plaats werd ingenomen door Matt Jury.

2005 zag de release van Days Run Away, het eerste House of Love-album in twaalf jaar. De foto van Terry Bickers op de hoes wakkerde alvast nostalgische gevoelens aan. De eerste single, het vlotte Gotta Be That Way, was veelbelovend: Terry Bickers’ gitaren sprankelden, prikkelden en dansten; zijn meerwaarde was direct duidelijk. Chadwicks onderkoelde maar pakkende zanglijnen zetten de punten stevig op de i.

Het merendeel van de plaat moest het ruim afleggen tegen die eerste single maar Days Run Away bevatte zeker fijne momenten en het bij vlagen wat stevigere gitaargeluid was zeker welkom na het soms fletse Audience With The Mind uit 1993. Love You Too Much was een lekker brutaal liefdeslied met een prettige dynamiek die tot tweede single werd verkozen. Already Gone was een soort dromerige rockabilly die je zelden hoorde maar die mooi paste bij de band. Maybe You Know had zeker ook single-potentie. Het was een luchtig klinkende song die terug leek te blikken op het getroubleerde en beduidend minder luchtige verleden van The House of Love: ‘We had the world, we had it all in the palm of our hands’…’Things got out of hand…’. Het spannende, golvende, meerstemmige Kinda Love liet horen dat The House of Love nog steeds in staat was prachtige, donker-romantische songs te produceren. Money And Time bood vijf minuten een mix van krachtige uithalen en psychedelische passages.

Ten tijde van de release van Days Run Away gaf Chadwick aan geaccepteerd te hebben dat hij en Bickers compleet verschillende persoonlijkheden waren en dat de vriendschap (nog steeds) erg complex was. Hoewel hun relatie sterk intuïtief en intiem was, lag het gevaar van botsingen altijd op de loer. Bickers onderstreepte dat met het verstrijken der jaren en het ouder worden de kans op uitbarstingen wel een stuk kleiner was geworden. Bovendien was er nu ook geen platenmaatschappij die hen het leven zuur maakte. Toch bleken Bickers en Chadwick in 2005 geen ‘buddies’ die op relaxte en organische wijze hun reünie vormgaven. De band ging wel weer op tournee dat jaar maar nieuw plaatwerk liet wederom jaren op zich wachten.  1. Love You Too Much
  2. Gotta Be That Way
  3. Maybe You Know
  4. Kinda Love
  5. Money and Time
  6. Days Run Away
  7. Already Gone
  8. Wheels
  9. Kit Carter
  10. Anyday I Want