×

Recensie

28 mei 2016

The House of Love

Audience With The Mind

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fontana

Audience With The Mind The House of Love Alternative 3 The House of Love – Audience With The Mind Written in Music https://writteninmusic.com

In tegenstelling tot de eerdere albums nam The House of Love hun nieuwe, vierde plaat bijzonder vlot op. De sessies voor Audience With The Mind namen welgeteld twee weken in beslag. Ook opvallend: Guy Chadwick maakte wat ruimte vrij aan het songsschrijversfront, hetgeen resulteerde in bijdragen van drummer Pete Evans en bassist Chris Groothuizen.

De bijdragen van laatstgenoemde, Erosion en Hollow, waren pakkende indiepopsongs van relatief weinig gewicht met een geluid dat meer aansloot bij de populaire, licht psychedelische sound van begin jaren negentig dan bij de muzikale identiteit van The House Of Love. De song waar Pete Evans (samen met Guy Chadwick) de hand in had gehad, Sweet Anatomy, was een opgepoetst B-kantje uit 1992 dat lekker brutaal marcherend de plaat mocht openen.

Audience With The Mind was geen slecht album. Naar House of Love-maatstaven was het echter wel een wat fletse plaat die over het algemeen geen bijster geïnspireerde indruk wist te maken. De akoestisch getinte titelsong wist nog te intrigeren. Hier liet Guy Chadwick zelfs een wat onbestemde, prikkelende sfeer achter, zoals hij dat in het verleden wel vaker klaarspeelde. Shining On, ongetwijfeld een knipoog naar de House of Love-klassieker Shine On, hield de reputatie van de band ook nog wel enigszins in stand. En dat gold ook voor het kleurrijke Haloes en de gecontroleerde noise in het langzame, sfeerrijke Portrait In Atlanta. Van Corridors ging ook nog wel een zekere dreiging uit en het afsluiter You’ve Got To Feel was met zijn elegante venijn een aardige afsluiter.

Elders op de plaat bleven de songs in de middelmaat hangen of speelde een weinig indringende productie en instrumentatie de impact van de composities parten. De gitaarpartijen van Terry Bickers werden op sommige momenten toch flink gemist. Audience With The Mind werd in juni 1993 uitgebracht en bleef slechts één week in de Britse Top 40 hangen. De recensies waren over het algemeen niet positief en er werd slechts één single van de plaat getrokken (Hollow). Doordat Pete Evans in 1993 de groep verliet bleef een tournee uit. Later dat jaar viel The House of Love uiteen. 1. Sweet Anatomy
 2. Audience With The Mind
 3. Haloes
 4. Erosion
 5. Call Me
 6. Shining On
 7. Portrait In Atlanta
 8. Corridors
 9. Hollow
 10. All Night Long
 11. Into The Tunnel
 12. You've Got To Feel