×

Recensie

Rock

18 februari 2021

The Hold Steady

Open Door Policy

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Positive Jams

The Hold Steady - Open Door Policy
Open Door Policy The Hold Steady Rock 4 The Hold Steady – Open Door Policy Written in Music https://writteninmusic.com

In maart van 2020 speelde The Hold Steady al materiaal van Open Door Policy live. De concertreeks die toen plaatsvond in Engeland, moest voortijdig worden afgebroken door het oprukkende coronavirus. In de periode erna maakte de band het achtste album af. Nieuwe gigs laten echter helaas nog steeds even op zich wachten.

The Hold Steady deed in 2004 van zich spreken met muziek die weinig van doen had met de heersende dansbare rock en postpunk. De band uit Brooklyn greep terug op de eerlijke doorleefde rock van Bruce Springsteens E-Street Band en The Replacements, om maar even de twee meest voor de hand liggende referenties te noemen. Zijn naam eer aandoend, hield de band hier vijftien jaar lang aan vast, al zaten er albums tussen die net even meer rockten of juist wat meer geproduceerd klonken. Na Teeth Dreams (2014) leek de band even op een dood spoor te zijn beland maar The Hold Steady hervond zich in 2019 met Thrashing Through The Passion, de plaat waarop Franz Nicolay (toesten/zang) na een afwezigheid van een jaar of tien weer te horen was.

Open Door Policy, uitkomend op het eigen Positive Jams label van de band en opgenomen met oude bekende Josh Kaufman, sluit mooi aan op zijn voorganger en bewijst dat The Hold Steady weer in een goede flow zit. Hoewel de songs van de band door hun muzikale degelijkheid en de (veelal) praatzang van Craig Finn in eerste instantie soms wat urgentie en vernuft lijken te ontberen, weet de band je ook juist door die lekker geproduceerde rocksound, de slimme opbouw van de songs en de immer sterke teksten van Finn toch weer binnen te trekken. Het bijna als een suite aandoende, soms mooi slepende, rijkgeschakeerde The Feelers is daar direct een voorbeeld van.

Spices, een van de singles, bouwt ook zo fijn op. Gitaren scheren langs en Finn vertelt over een beladen date met een oude bekende tijdens de Easter parade. Hierna trekt de band steviger gitaarmuren op met Lanyards, om met single Family Farm een van de beste songs van de plaat te brengen; dynamisch en met saxofoon gelardeerd, met fijne, door bas en piano gedragen rustpunten en een pakkende tekst over een verblijf in een ziekenhuis (‘And the nurse that they assigned me / Had Eruption as her ring tone’). Andere hoogtepunten zijn Heavy Covenant, een song waarvan sommige thema’s – de verbinding tussen mensen onderling en alomtegenwoordige technologie – typerend zijn voor het album. Een lekker stuwende song met een prettig orgel. De rootsrock van Riptown zit vol goede hooks én lekkere hand claps; een ‘logische’ en pakkende track die de sfeer erin houdt.

Elders klinkt The Hold Steady minder conventioneel: Me & Magdalena valt op door een groovy orgel, creatieve percussie en soms slepende gitaren. De opbeurende R&B-invloeden – inclusief gillend koortje – van Unpleasant Breakfast ondergaan na enkele minuten een verrassende wending, zodat de song als een pianogedreven powerpopsong verrassend naar zijn einde koerst. Het afsluitende Hanover Camera is donkerder en desolater, al veranderen de opduikende blazers de toon enigszins, zodat de band uiteindelijk toch niet volledig in een donkere, onbestemde vertelling blijft hangen.

Met Open Door Policy levert The Hold Steady een coherente plaat af die lekker in het gehoor ligt en dan ook gemakkelijk binnenkomt. Na de eerste luisterbeurt komen de subtiele details en accenten meer en meer naar boven en word je je ook sterker bewust van het feit dat Finn de nodige spanningen en ondertonen in zijn teksten heeft aangebracht. Zo combineert The Hold Steady overtuigend een open, pakkende en dynamische sound met diepgang en persoonlijkheid. 1. The Feelers
 2. Spices
 3. Lanyards
 4. Family Farm
 5. Unpleasant Breakfast
 6. Heavy Covenant
 7. The Prior Procedure
 8. Riptown
 9. Me & Magdalena
 10. Hanover Camera
 11. Parade Days (bonus track)