×

Recensie

Alternative

19 mei 2010

The Hold Steady

Heaven Is Whatever

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

Heaven Is Whatever The Hold Steady Alternative 4 The Hold Steady – Heaven Is Whatever Written in Music https://writteninmusic.com

Elk album dat The Hold Steady uitbrengt, betekent ieder jaar weer een muzikaal lichtpunt. De aanstekelijke rock, gecombineerd met meesterlijke teksten, wordt met elk album beter.

The Hold Steady, waarvan de meeste leden oorspronkelijk afkomstig zijn uit Minneapolis maar die de laatste jaren opereren vanuit Brooklyn, New York, knalde zo’n vier jaar geleden door met hun derde album Boys And Girls Of America. Hun mix van lekker vuige rock met de lyrische teksten van zanger/gitarist Craig Finn, die zowel naar Jack Kerouac als Bruce Springsteen referenties oproepen, werden omarmd door publiek en pers. De intense live shows maakten de band daarnaast nog opvallender. Het twee jaar geleden uitgebrachte Stay Positive bevestigde hun status.

Met het vertrekken van toestenman Franz Nicolay, die op de eerste vier albums het geluid op een bijna E-Street-achtige manier beïnvloedde, is het geluid op Heaven Is Whatever meer gitaargericht dan ooit. Met een geweldig gitarist als Tad Kubler is dat echter alleen maar een positieve verandering te noemen. Zijn stevige dan weer verfijnde gitaarspel weet de songs meerdere lagen te geven die voorheen in het vollere geluid niet te horen waren. Daarnaast zingt Craig Finn op het nieuwe album veel meer dan het praatzingen wat hij op de vorige albums deed. Het zijn de belangrijkste veranderingen die de band op het nieuwe album weer een flinke stap vooruit brengen.

Heaven Is Whatever is namelijk wederom een heerlijk muzikale gitaartrip. Gelijk vanaf de prachtige opener The Sweet Part Of The City voel je dat de band de juiste toon te pakken heeft. Het is een van de mooiste songs die de band tot op heden schreef. Maar ook songs als Hurricane J, The Weekenders en Barely Breathing behoren daartoe. Albumafsluiter A Slight Discomfort laat een nieuwe extra gelaagde en geslaagde kant van de band horen. De nieuwe ideale concertafsluiter.

Trackisting Heaven Is Whatever:

 1. The Sweet Part Of The City
 2. Soft In The Center
 3. The Weekenders
 4. The Smidge
 5. Rock Problems
 6. We Can Get Together
 7. Hurricane J
 8. Barely Breathing
 9. Our Whole Lives
 10. A Slight Discomfort


 1. The Sweet Part Of The City
 2. Soft In The Center
 3. The Weekenders
 4. The Smidge
 5. Rock Problems
 6. We Can Get Together
 7. Hurricane J
 8. Barely Breathing
 9. Our Whole Lives
 10. A Slight Discomfort