×

Recensie

Roots

13 april 2012

The Greater Good

The Greater Good

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Stockfisch

The Greater Good The Greater Good Roots 3.5 The Greater Good – The Greater Good Written in Music https://writteninmusic.com

Mannen met gitaren, mooie liedjes en een hoofd dat te oud is voor het jonge lichaam. Dat kenmerkt singer-songwriters Dennis Kolen, Shane Alexander en Eugene Ruffolo. Dat ze uit Rotterdam, New York en Los Angeles komen en dus verre van muzikale buren zijn, betekent niet dat ze geen muzikale geestverwanten kunnen zijn. Als The Greater Good hebben ze nu een album opgenomen.

Hier in Nederland zal de (grote) trekker van dit album ongetwijfeld Dennis Kolen zijn. Ooit op het randje van een doorbraak met zijn band Wyatt, maar die doorbraak kwam steeds net niet. Waar die band nog ven behoorlijk dik hout planken zaagde, wist Kolen in zijn uppie behoorlijke indruk te maken als singer-songwriter. Zijn debuut The Jinx en zeker zijn vierde solo-album Dutchboy zijn puike luisterplaten. Reeds in 2005 stond Kolen in het Haagse Paard van Troje in het voorprogramma van de Amerikaan Shane Alexander. Ongetwijfeld zijn daar de eerste fundamenten gelegd die nu tot het samenwerkingsverband The Greater Good hebben geleid. Een album dat een beetje doet denken aan The Thorns, het samenwerkingsverband tussen Pete Droge, Shawn Mullins en Matthew Sweet. Maar waar zij al op oude leest geschroeide muziek maakten, gaat The Greater Good nog een stapje verder. Het album klinkt alsof het ergens in de jaren ’70 in Californië is opgenomen. De tien liedjes zouden integraal op Leo Blokhuis’ Sound Of The Westcoast verzamel-set passen zonder dat ze uit de toon vallen.

Nu is dat van eentje natuurlijk wel een beetje logisch. Afsluiter Tell Me Why is een cover van Neil Young (het origineel opent After The Gold Rush), de andere negen tracks zijn nagelnieuw en eerlijk verdeeld (drie tracks elk) door de muzikanten geschreven. Akoestisch ingespeeld in de Duitse Stockfisch studio (en uitgebracht op het Stockfisch label) doen de op gitaren, mandoline, dobro, hammond orgeltje en piano opgenomen en van meerstemmige zang voorziene nummers echter niet voor elkaar onder en pik je er niet direct de hand van de schrijvers uit. Voor de totaalervaring is dat in het geheel niet erg. Het album klink consistent, kent weinig echte uitschieters, maar is over de hele linie van zo’n hoog niveau dat je tegelijk ook geen echte minpunten kan benoemen. Een perfecte plaat om, nu de dagen weer wat langer worden, lekker op te zetten terwijl je nog even met een biertje in de hand en met de ogen gesloten van de avondzon geniet en die met zijn speeltijd van net iets meer dan een half uur klaar is voor ‘ie überhaupt kan gaan vervelen.

The Greater Good – The Greater Good:

  1. All The Lovely Times
  2. If I Could
  3. Rainbow´s Gold
  4. Ghost From My Past
  5. On An Afternoon Just Like Today
  6. Nowhere Fast
  7. I Lived Here For So Long
  8. Lost Road
  9. If It´s Feeling Fine
  10. Tell Me Why