×

The Gloaming

The Gloaming

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

The Gloaming The Gloaming Eigentijds 4.5 The Gloaming – The Gloaming Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een grandioze verrassing is The Gloaming te noemen. Deze band, bestaand uit muzikanten van beide kanten van de Atlantische oceaan, brengt op hun eerste album een wonderbaarlijk ingenieuze mix van Keltische folk vermengd met jazz en roots.

The Gloaming ontstond zo’n 3 jaar geleden toen de uit New York afkomstige pianist Thomas Bartlett (aka Doveman), gitarist Dennis Cahill (uit Chicago), fiddle meester Martin Hayes, de innovatieve hardanger Caoimhin Ó Raghallaigh en de Ierse zanger Iarla Ó Lionaird – bekend van zijn werk met het legendarische Afro Celt Sound System, in de Ierse Grouse Lodge Studio’s in West Meath samenkwamen om met een open vizier muziek te gaan maken. Al snel merkten ze dat ze elkaar muzikaal perfect aanvoelden. Niet gehinderd door hun muzikale achtergrond begonnen ze met het schrijven/maken van nieuwe muziek.

Natuurlijk hadden de mannen, die afzonderlijk van elkaar al succesvolle muzikale carrières hebben, niet kunnen bevroeden dat hun samenkomst tot zulke opvallende, frisse en nieuwe muziek zou gaan leiden. Door de samenstelling van instrumenten is een fascinerende mix ontstaan van oude en nieuwe muziek. Met de piano als basis voor de meer jazz georiënteerde klanken en de fiddle voor de Keltische traditie ontstaan elke keer weer rijke, warm klinkende composities die met de in het Gaelic gezongen teksten van de geweldige zanger Iarla Ó Lionaird nog hartverwarmender klinken.

Het debuut van The Gloaming is een album vol muzikale hoogtepunten. Van de prachtopener Song 44, de perfecte binnenkomer in het rijke geluid dat de band maakt, zijn het de vier door Iarla Ó Lionaird geschreven prachtsongs en het 16 minuten durende, prachtig opbouwende Opening Set die gelijk alle aandacht trekken. Maar bij meerdere luisterbeurten wordt duidelijk dat The Gloaming eigenlijk een lange ademloze luistertrip is met alleen maar hoogtepunten. Perfect op elkaar afgestemde composities ook die je een dik uur lang alleen maar doet verbazen en emotioneren.

Subliem geproduceerd door Thomas Bartlett (Glen Hansard, Sam Amidon) laat The Gloaming zich met geen ander album vergelijken. Het brengt de meest spannende tegelijk hartverwarmende nieuwe muziek die ik in tijden heb gehoord. The Gloaming is een meer dan grote aanrader!  1. Song 44
  2. Allistrum's March
  3. The Necklace Of Wrens
  4. The Girl Who Broke My Heart
  5. Freedom
  6. The Sailor's Bonnet
  7. The Old Bush
  8. Opening Set
  9. Hunting The Squirrel
  10. Samhradh Samhradh