×

Recensie

Pop

01 maart 2018

The Gloaming

Live at the NCH

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Live at the NCH The Gloaming Pop 5 The Gloaming – Live at the NCH Written in Music https://writteninmusic.com

Wat het Iers/Amerikaanse gezelschap The Gloaming op hun twee, tot nu toe verschenen, albums laat horen is al uiterst fascinerend maar op het podium komt de ware magie van de band pas echt tot volle wasdom. Veel concerten geven ze helaas niet maar om hun vele aanbidders nu toch een mooie live-inkijk te geven verschijnt Live at the NCH.

Het zat er natuurlijk aan te komen als je de fameuze National Concert Hall in Dublin al voordat je een band officieel bij elkaar hebt zo gemakkelijk uitverkoopt. De liefde voor de zaal van de band, en van het publiek voor de band werd er de jaren daarop niet bepaald kleiner op: na het uitkomen van hun debuut (The Gloaming) verkocht ze de grootste zaal van de stad 4 avonden achter elkaar uit, met hun tweede album (The Gloaming 2, ons Album van het Jaar 2016), dat in de Ierse albumlijsten op #1 binnenkwam en daar wekenlang bleef staan, waren er dat maar zelfs zeven achter elkaar. Logisch dus dat van de opnamen die over de jaren in de NCH gemaakt werden een collectie werd gemaakt voor dit live-album.

The Gloaming live zien is, zoals al veel vaker gezegd, een van de meest fascinerende muzikale ervaringen die je ooit kunt zien en horen. De band zoekt tijdens hun live-optredens volop het avontuur in de composities en laat daarbij nog duidelijker horen hoe briljant ze als muzikanten zijn, zowel individueel als in samenspel. Optredens van The Gloaming zijn emotionele ervaringen die maar slecht te beschrijven zijn. Meemaken des te beter. Maar nu de band dit jaar alleen in maart in de National Concert Hall een zevental concerten geeft komt dit album als een geschenk uit de hemel.

Hoe ongelooflijk klinken de zes songs die ze voor Live at the NCH hebben uitgekozen. Elke song uitgesponnen tot glorieuze hoogten en gespeeld met elke emotie die ze in hun vezels hebben. En wat hebben ze met de keuze voor The Booley House, Cucanandy, The Sailor’s Bonnet, The Pilgrim’s Song, The Rolling Wave en Fáinleog een fantastische keuze gemaakt. Geconcentreerd trekken ze de songs naar een nieuwe eindeloze versie. Pianist Thomas Bartlett, gitarist Dennis Cahill, fiddle-meester Martin Hayes, de innovatieve hardanger Caoimhin Ó Raghallaigh en zanger Iarla Ó Lionaird spelen elk concert weer alsof het hun laatste is en Live at the NCH is daarvan het sublieme bewijs.

Hoor toch hoe deze mannen muziek maken, hoe ronduit geniaal ze musiceren. Ongelooflijk hoe ze elkaar opzoeken, aanvullen, uitdagen, hun eigen ruimtes afdwingen dan weer in subliem samenspel vervallen. Luister naar die tot bijna 20 minuten uitgesponnen versie van Fáinleog en wordt volledig van je stoel geblazen door de emoties die van het podium rechtstreeks uit je speakers je hart in komen. Een betere live band dan The Gloaming? Ik zou het echt niet weten…. Live at the NCH is pure muzikale magie.  1. The Booley House (Live)
  2. Cucanandy (Live)
  3. The Sailor's Bonnet (Live)
  4. The Pilgrim's Song (Live)
  5. The Rolling Wave (Live)
  6. Fáinleog (Live)