×

Recensie

Jazz

16 oktober 2019

The Fred Hersch Trio

10 Years / 6 Discs

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Palmetto

10 Years / 6 Discs Fred Hersch The Fred Hersch Trio Jazz 4.5 The Fred Hersch Trio – 10 Years / 6 Discs Written in Music https://writteninmusic.com

Het fenomeen dat pianist Fred Hersch, en vooral ook met zijn trio, is wordt wel heel erg fraai samengevat op 10 Years/ 6 discs. Een box-set die vooral de nadruk op de indrukwekkende livereputatie van het trio legt.

Over Hersch, ondertussen ook alweer 63 jaar oud, hebben we de laatste jaren al veel geschreven. Hij is één van die jazzmuzikanten die met alles wat hij doet maar indruk blijft maken. Die op grote hoogte blijft staan. En samen met John Hébert (bas) en Eric McPherson (drums) heeft hij een briljant trio dat zijn fantastische pianospel naar nog grotere hoogten brengt.

10 Years / 6 Discs is een 6-CD set die bestaat uit het studioalbum Whirl (2010), de livealbums Alive At The Vanguard 1 en 2 (2012), studioalbum Floating (2014) en de livealbums Sunday Night At The Vanguard (2016) en Live in Europe (2016). Een mooi ruim opgezette box-set dus.

Met het studio album Whirl, met die eindeloos mooie titeltrack, stelde Hersch in 2010 zijn nieuwe trio, met Jon Hebert (bas) en Eric McPherson (drums) voor. Het geweldige trio dat hem, nog duidelijker dan voorheen, weer volledig in de schijnwerpers plaatste. Met het daarop volgende Alive At The Vanguard (1 en 2) maakte het trio daarna gelijk ook maar heel erg duidelijk tot het allerbeste in de jazzwereld te behoren. Gedreven, technisch zeer begaafd en begeesterd spelen ze zich door het rijke oeuvre van Hersch op een zo overweldigende manier dat die diep in het hart raakt.

Floating was wederom een gedreven, supergeïnspireerde studioplaat die het trio nog meer naar de toppen van de jazz stuwde. Opvallend hoe Hersch zichzelf als componist blijft verdiepen en de ene na de andere wondermooie song uit zijn piano weet te toveren. Sunday Night At The Vanguard (nogal duidelijk de favoriete plek van Hersch…) en Live in Europe, opgenomen in het geweldige Flagey in Brussel, laten een trio in de kracht van zijn leven horen. Wat een fascinerend spel, wat een enorme passie in voordracht.

Vooral de liveopnamen in deze box laten horen hoe fantastisch Hersch, Hébert en McPherson op elkaar ingespeeld zijn. Ongelooflijk hoe de muzikale wegen zich om elkaar heen kronkelen en met fraai avontuurlijk spel steeds weer een weergaloze weg vinden. Jazz hoe jazz ooit in alle uitdaging ontstaan is, met de prachtige melodielijnen van Hersch als uitgangspunt.

10 Years / 6 Discs maakt wel heel erg duidelijk hoe ontzettend goed dit trio van Fred Hersch wel niet is. Het zijn onvergetelijke opnamen.  1. Whirl


  1. Alive At The Vanguard 1


  1. Alive At The Vanguard 2


  1. Floating


  1. Sunday Night At The Vanguard


  1. Live in Europe