×

Recensie

Alternative

30 oktober 2014

The Flaming Lips – With A Little Help From My

The Flaming Lips - With A Little Help From My Fwends

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Bella Union

The Flaming Lips - With A Little Help From My Fwends The Flaming Lips Alternative 3.5 The Flaming Lips – With A Little Help From My Fwends Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe zou het klassieke Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club band geklonken hebben als The Beatles flink aan de geestverruimende middelen hadden gezeten? Oh wacht… The Flaming Lips en een bonte stoet aan muzikale gasten gaan een stapje verder en experimenteren er nóg driftiger op los. With A Little Help From My Fwends laat horen hoe de Beatles-klassieker wellicht had geklonken als de hoeveelheid ingenomen drugs richting het randje van overdosis was opgeschroefd.

Coveralbums zijn moeilijke beestjes om te recenseren. Zeker als het integrale uitvoeringen betreft van albums die zo tot het collectieve geheugen van de mensheid horen, dat het origineel nooit te overtreffen zal zijn. The Flaming Lips deinzen er echter niet voor terug. Eerder al namen ze met behulp van onder meer Henry Rollins Pink Floyds Dark Side Of The Moon onder handen. Ditmaal moet The Beatles’ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band er aan geloven.

De band uit Oklahoma weet natuurlijk ook wel dat het album uit 1967 een buitencategorie in de popmuziek is, daar moet je eigenlijk gewoon af blijven. Wat zij echter heel goed hebben gevangen is de experimenteerdrift die het origineel in de jaren ’60 zo baanbrekend maakte. With A Little Help From My Fwends is daardoor eerder een eerbetoon aan het vrije muzikale denken geworden dan een recht-toe-recht-aan coveralbum.

Waar gehakt wordt vallen spaanders en dus pakken de experimenten zeker niet allemaal even geslaagd uit, al is de boel wel steevast op zijn minst interessant. De openingstrack Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band vraagt al veel van de oorschelpen. Startend alsof op de ‘fast forward’ knop van de opname is gedrukt, daarna in vaart minderend en op het moment dat het op een liedje begint te lijken komt de uit duizenden herkenbare en danig overstuurde gitaar van Dinosaur Jr.-frontman J Mascis er nog eens even overheen. With A Little Help From My Friends kent wat geinige vondsten (“What would you do if I sang out of tune”, wordt opzichtig door de autotune gehaald) maar is maar lastig echt lekker te beluisteren.

Lucy In The Sky With Diamonds (met hulp van Miley Cyrus en Moby) is een hoogtepunt. Cylus’ wat rafelige stem past perfect bij het nummer en in het refrein explodeert de track letterlijk en figuurlijk de speakers uit. Wat origineel een behoorlijk vrolijke meedeiner was, is hier een grauw, angstaanjagend nummer geworden. Die meer duistere momenten zijn ook de tracks waarop dit album het best werkt. De grimmige uitvoering van Being For The Benefit Of Mr. Kite! bijvoorbeeld, of het ijskoude heelal in zwevende Within You Without You. Ook als het meer electropop wordt (Lovely Rita met Tegan & Sara) pakt het album prima uit.

De opbrengst van dit album gaat overigens naar een goed doel, The Bella Foundation, een organisatie in Oklahoma City die mensen met huisdieren die in financiële nood verkeren helpt met het betalen van de ziektekosten van hun huisdieren. Het feit dat iedereen voor dat doel belangeloos heeft meegewerkt, zegt misschien genoeg over de liefde voor het project en de muziek die centraal staat. Dat spat er dan ook aan alle kanten in geuren en felle kleuren vanaf. Opvallend genoeg voelt het hoogtepunt van het originele album, A Day In The Life, op deze productie als een wormvormig aanhangsel. Het bungelt letterlijk en figuurlijk een beetje bij de rest en wordt – bewust – abrupt afgebroken waar het origineel nog een grandioze kakofonie als apotheose had. Het sluit dit deels geslaagd, deels niet, maar immer interessante werkstuk wat bloedeloos af.

The Flaming Lips – With A Little Help From My Fwends

 1. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (featuring My Morning Jacket, Fever the Ghost & J Mascis)
 2. With a Little Help from My Friends (featuring Black Pus & Autumn Defense)
 3. Lucy in the Sky with Diamonds (featuring Miley Cyrus & Moby)
 4. Getting Better (featuring Dr. Dog, Chuck Inglish & Morgan Delt)
 5. Fixing a Hole (featuring Electric Würms)
 6. She’s Leaving Home (featuring Phantogram, Julianna Barwick & Spaceface)
 7. Being for the Benefit of Mr. Kite! (featuring Maynard James Keenan, Puscifer & Sunbears!)
 8. Within You Without You (featuring Birdflower & Morgan Delt)
 9. When I’m Sixty-Four (featuring Def Rain & Pitchwafuzz)
 10. Lovely Rita (featuring Tegan and Sara & Stardeath and White Dwarfs)
 11. Good Morning Good Morning (featuring Zorch, Grace Potter & Treasure Mammal)
 12. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise) (featuring Foxygen & Ben Goldwasser)
 13. A Day in the Life (featuring Miley Cyrus & New Fumes)