Recensie

11 januari 2017

The Flaming Lips

Oczy Mlody

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Oczy Mlody The Flaming Lips Alternative 3.5 The Flaming Lips – Oczy Mlody Written in Music https://writteninmusic.com

Oczy Mlody is het eerste reguliere album sinds The Terror uit 2013 en zoals het een Flaming Lips release betaamt, is ook dit album weer gevuld met en omgeven door bizarre, geestverruimende klanken, teksten en beelden. De plaat komt uit op 13 januari, de 56ste verjaardag van frontman Wayne Coyne, die de muziek op Oczy Mlody (de woorden zijn Pools) omschreef als ‘Syd Barrett meets A$AP Rocky and they get trapped in a fairy tale from the future’. Alleen iemand als Wayne Coyne zou de aartsvader van Pink Floyd koppelen aan een rapper. In de wereld van The Flaming Lips zijn de dingen echter anders, zoveel was al duidelijk. Coyne en consorten laten de hoofdpersonen op de plaat door een gat in de nachtelijke hemel gaan: ‘They arrived in a fucked up, day glow, fairy tale world in the future… A future where Oczy Mlody is the current cool powerful party drug of choice and sleeping is the ultimate cure for everything’.

De muziek op Oczy Mlody is regelmatig bevreemdend – zelfs naar Flaming Lips-maatstaven – en zoals wel vaker soms bewust uit balans. Dit alles om een bijzondere, indringende luisterervaring te creëren. Dunne electrobeats worden afgewisseld met stevige bassen. Wayne Coyne zweeft in de mix en spaced-out sounds winnen het van (herkenbare) gitaren. Na de instrumentale opener wordt in How?? al snel duidelijk waar het de band om gaat in dit verhaal: ‘White-trash rednecks earthworms eat the ground, legalize it – every drug right now / Are you with us?’ The Flaming Lips nemen zoals gewoonlijk geen genoegen met de wereld zoals die ons wordt opgedrongen. There Should Be Unicorns, met zijn bizarre mijmeringen over een andere wereld is al even veelzeggend.

Met de bizarre elektro van Nigdie Nie (Never No) is de band echter weer een stuk ongrijpbaarder: woordloos gezang, noisy grooves en gedreun. Kant noch wal lijken in zicht. Binnen de trip die Oczy Mlody is, eist de track echter achteloos zijn plaats op. Regelmatig klinken The Flaming Lips onheilspellend en verwarrend. De timpanen en donkere ondertonen maken van One Night While Hunting For Faeries And Witches And Wizards To Kill een duister sprookje. The Flaming Lips klinken heden ten dage toch wat minder uitbundig en kleurrijk dan in het verleden vaak het geval was. Er lijkt gevoelens van kwetsbaarheid en somberheid ten grondslag te liggen aan het escapisme op Oczy Mlody.

De fijne song Galaxy I Sink doet qua sfeer – mede dankzij hemelse strijkers en eenzame gitaar – weer wat denken aan Flaming Lips-klassiekers als The Soft Bulletin. Dat geldt ook voor de gevoelige single The Castle, met zijn opvallend onversneden ritmetrack en het ruim zeven minuten durende Listening To The Frogs With Demon Eyes, een track waarop de band relatief dicht bij de grond blijft zonder aan sfeer en ideeënrijkdom in te leveren.

De al langer bekende vriendschap tussen The Flaming Lips en Miley Cyrus vindt een weg in de andere single, We A Famly, waarop Cyrus ook te horen is. Het is een relatief toegankelijke song (binnen het Flaming Lips-universum) waarvan het intro doet denken aan een oud computerspelletje en die uitmondt in een sing-a-long. Het is het toegankelijke, uitnodigende einde van Oczy Mlody, een soms verwarrend, dan weer fraai en prikkelend album vol contradicties en ongemak. De vrijheid en experimenteerdrift van The Flaming Lips bereiken op Oczy Mlody weer nieuwe dimensies, al kan de plaat zich niet meten met de beste werken van de band.

The Flaming Lips staan op 28 januari in Tivoli/Vredenburg, Utrecht en op 3 februari in De Roma, Antwerpen.

Tracklisting Oczy Mlody:

1. Oczy Mlody
2. How??
3. There Should Be Unicorns
4. Sunrise (Eyes Of The Young)
5. Nigdy Nie (Never No)
6. Galaxy I Sink
7. One Night While Hunting For Faeries And Witches And Wizards To Kill
8. Do Glowy
9. Listening To The Frogs With Demon Eyes
10. The Castle
11. Almost Home (Blisko Domu)
12. We A Famly 1. Oczy Mlody
 2. How??
 3. There Should Be Unicorns
 4. Sunrise (Eyes Of The Young)
 5. Nigdy Nie (Never No)
 6. Galaxy I Sink
 7. One Night While Hunting For Faeries And Witches And Wizards To Kill
 8. Do Glowy
 9. Listening To The Frogs With Demon Eyes
 10. The Castle
 11. Almost Home (Blisko Domu)
 12. We A Famly