×

Recensie

Alternative

11 september 2020

The Flaming Lips

American head

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Bella Union

American head The Flaming Lips Alternative 4 The Flaming Lips – American Head Written in Music https://writteninmusic.com

Het is op zijn zachtst een bizarre tijd te noemen als je anno 2020 besluit om jezelf als band specifiek ‘Amerikaans’ te profileren. En dat is exact wat The Flaming Lips op hun nieuwste album American Head doen. In alle eerlijkheid, je hoort amper verschil met toen ze nog generieke aardlingen waren.

Al moet je er natuurlijk wel meteen bij zeggen dat het rariteitenkabinet rond creatief warhoofd Wayne Coyne en zijn muzikale kompaan Steven Drozd nooit ‘generiek’ is geweest. Van vinylalbums waarin menselijk bloed was meegeperst tot al dan niet geslaagde coveralbums en van werk dat bedoeld was om uit veertig geparkeerde auto’s tegelijk te klinken tot daadwerkelijke menselijke doodhoofden waar via USB geluid uit kwam, The Flaming Lips hebben altijd de grenzen van het mogelijke en het absurde afgetast. Met muzikaal doorgaans interessante ideeën die met name de kwetsbaarheid en het eindige van de mens onderstrepen. Ideeën die zonder dat daar heel geheimzinnig over werd gedaan onder invloed van geestverruimende middelen tot stand zijn gekomen.

Als je de tracklist van American Head bekijkt, dan ligt het er ogenschijnlijk ditmaal nog eens extra bovenop. Will You Return / When You Come Down, At The Movies On Quaaludes, Mother, I’ve Taken LSD, You n Me Sellin’ Weed, When We Die When We’re High… de instinctieve reactie puur op basis van de titels is ‘kom op, nu weten we het wel’. Maar bij beluistering blijkt American Head een naar The Flaming Lips maatstaven uitermate nuchter album. Geen weirde trips langs alle uithoeken het universum, maar eerder een verzameling liedjes waarin berusting en verwondering in het alledaagse wordt gevonden. Sterker nog, in You n Me Sellin’ Weed komt juist die realiteit naar voren. De psychedelische power ballad verhaalt over Coynes jonge jaren, waarin hij softdrugs dealde en hoopte dat een ruimteschip zou landen om hen van dit banale leven op aarde weg te halen.

Hoe dan ook zijn veel teksten van dit album van persoonlijke aard. Zelfs het visioen van over de heuvels dansende dinosaurussen (Dinosaurs On The Mountain) is er eentje die al sinds zijn jeugd door het hoofd van Wayne Coyne spookt. Mother Please Don’t Be Sad is een herinnering aan het moment dat hij – bijbeunend in een fastfoodrestaurant – werd overvallen en met een pistool werd bedreigd. Elders op de plaat komen de angsten die hij had over het drugsgebruik van zijn broer aan bod. Uitsmijter My Religion Is You is een prachtig liefdesliedje in alle simpelheid. Het aardse en het breekbare van het mens zijn – met angst en verlies als continue factor – is heel tastbaar. Daarin komt ook het ‘Amerikaanse’ naar voren. Het is niet zozeer een identiteit die wordt uitgedragen, eerder een opeenstapeling van momenten die zijn gebeurd in het leven van ‘een Amerikaan’.

Muzikaal is American Head op het eerste gehoor niet zo heel erg bijzonder. Het tempo is over het algemeen laag, er zijn geen haakjes of melodieën die direct blijven hangen. Maar wat het heel slim doet is een sfeer scheppen die maakt dat je oren naar de speakers getrokken worden. Of dat nu gebeurt met een strategische geplaatst xylofoongepingel in opener Will You Return / When You Come Down, een eenzame trompet (het genoemde Mother Please Don’t Be Sad) of een melancholieke piano (At The Movies On Quaaludes), het werk op American Head schiet recht op het gevoel en stapelt laagjes muziek op ingenieuze wijze op elkaar tot ware zielenknijpers. Dat maakt deze zestiende langspeler van The Flaming Lips een album waarmee ze zowel de liefhebbers bij zich houden, als dat ze de deur open gooien voor een heel nieuw publiek. Een heel laagdrempelige plaat, derhalve. Eentje die je niet – zoals eerder werk – de kosmos laat zien, maar die wel peilloze diepten kent zodra je die drempel over bent. 1. Will You Return / When You Come Down
 2. Watching The Lightbugs Glow
 3. Flowers Of Neptune 6
 4. Dinosaurs On The Mountain
 5. At the Movies On Quaaludes
 6. Mother I've Taken LSD
 7. Brother Eye
 8. You N Me Sellin' Weed
 9. Mother Please Don't Be Sad
 10. When We Die When We're High
 11. Assassins of Youth
 12. God And The Policeman (feat. Kacey Musgraves)
 13. My Religion Is You