×

Recensie

Pop

26 mei 2013

The Epstein

Murmurations

Geschreven door: Josine Laarakker

Uitgebracht door: Zawinul Records

Murmurations The Epstein Pop 3 The Epstein – Murmurations Written in Music https://writteninmusic.com

Een zich herhalende gitaarrif klinkt, en terwijl de vierkwartsmaat gestaag doorgaat voegt zich de zang, waar niet veel later ook een drumpartij bij aansluit. De eerste klanken van opener Morning News geven een aardige indruk van de sfeer die het nieuwe album Murmurations van The Epstein ademt.

Al in 2008 verscheen het debuut The Last Of The Charanguistas. Vijf jaar na dato komt de opvolger uit, waarop het geluid wezenlijk is veranderd met de komst van toetsenist en producer Sebastian Reynolds, bassist Humphrey Astley en drummer Tommy Longfellow. De countryinvloeden hebben zij grotendeels achter zich gelaten, al klinken deze in flarden nog wel door. De naam van het album verwijst symbolisch naar de nieuw ingeslagen richting: ‘murmurations’ zijn de formaties die sommige vogels in de herfst vormen terwijl ze door de lucht vliegen. Voor The Epstein staat dit voor de vlucht die de band in de afgelopen jaren heeft genomen.

The Epstein heeft er uiteindelijk veertien maanden over gedaan om dit album op te nemen. Daar waar hun insteek bij het eerste album lag in het vastleggen van een geluid dat de groep ook bij live optredens weet neer te zetten, kwam de nadruk bij Murmurations juist te liggen op een studiosound, die best groots en meeslepend mocht zijn. Het resultaat is een verhalend geheel geworden. De nummers gaan over liefde, verdriet, verlies en hoop. Het nummer Sophia Loren roept beelden op van een in dromen verzonken man, die zitten in de vensterbank denkt aan een lang verloren liefde. Deze rustige stukken, waaronder ook de single I Held You Once, worden afgewisseld met meer uptempo nummers. Het studiogeluid komt duidelijk tot zijn recht, zeker waar ineens een strijkorkest inzet zoals in Calling Out Your Name.

In een interview met zanger Wills eind vorig jaar vertelde hij dat het een hele bevalling was om het album vorm te geven, vanwege een aantal bandlidwisselingen en uitgebreide tournees. Over de gehele linie is de rijke invloed van dit proces goed afgemixt en verpakt in een als eenheid klinkend resultaat. Toch verraadt het in de onderlinge nummers licht wisselende stemgebruik van Wills soms wel de grote tijdsspanne en hevige tijd waarin het album tot stand is gekomen. 1. Morning News
 2. Sophia Loren
 3. Chimes
 4. Hudson
 5. Between Dog And Wolf
 6. I Held You Once
 7. Ring On Her Finger
 8. Another Band Has Gone
 9. Calling Out Your Name
 10. November
 11. Into Daylight