×

Recensie

Roots

15 september 2014

The Dynamite Blues Band

Shakedown & Boogie

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht in eigen beheer

Shakedown & Boogie The Dynamite Blues Band Roots 5 The Dynamite Blues Band – Shakedown & Boogie Written in Music https://writteninmusic.com

Als blues liefhebber heb je zo je voorkeuren. Een van mijn voorkeuren in dit genre is de gruizige rauwe garageblues achtige stroming. Recente voorbeelden hiervan zijn de Cuban Heels, Hokie Joint, The Hoax en niet te vergeten Big Blind. De laatst genoemde band had een zeer mooie toekomst voor zich liggen, in korte tijd opgebouwd met 2 albums (Circus Left Town en Dressed To Win) vol eigen werk, optredens bij 3FM en Rayman is Laat en op elk groot bluesfestival in Nederland. Maar ook grote (blues)festivals in Engeland, België en Duitsland werden aangedaan. Groot was dan ook de schok toen de band in 2010 bekend maakte een eind aan dit avontuur te maken.

Drie jaar later krijgen de leden van deze band een invitatie om te komen spelen op een festival op het eiland Santa Maria in de Azoren. Drie van de vier bandleden (Wesley van Werkhoven – zang/harmonica, JJ van Duijn – gitaar en Niels Duindam – drums) besloten op deze invitatie in te gaan en omdat beoogd bassist Renzo van Leeuwen verhinderd was werd Peter Rotteveel gevraagd om mee te gaan. Onder de naam The Dynamite Blues Band werd daar zo’n goed optreden neergezet dat de mannen bij terugkomst besloten om onder deze naam verder te gaan, waarbij Van Leeuwen de plaats van Rotteveel innam. Nieuwe nummers werden geschreven, begin dit jaar werd de IJland Studio in Amsterdam afgehuurd en het resultaat werd zaterdag 13 september jl in Noordwijk aan het publiek gepresenteerd; het debuutalbum Shakedown & Boogie.

The Dynamite Blues Band gaat verder waar Big Blind is gestopt. Met dien verstande dat alle overgebleven Big Blind leden inmiddels wel de bagage mee genomen hebben van de bandjes tussen Big Blind en TDBB. Zanger en harmonicablazer Van Werkhoven zingt en blaast op de 13 eigen nummers de longen uit het lijf en mocht hij het even niet meer aankunnen dan neemt Van Duijn het stokje moeiteloos over met zijn gitaarspel. En dat levert een album vol dampende blues op met nummers als Howlin’, Boom Boom Boom, Boogie Through The Night en titelsong Shakedown & Boogie. Maar ook van een potje swing met TNT zijn ze niet vies. En natuurlijk staat er een ‘spooky blues’ op; slowblueser Black Magic.

Welles waar voortbordurend op de muziek van Big Blind heeft The Dynamite Blues Band met Shakedown & Boogie een dijk van een debuut afgeleverd; smering, rauw en opwindend. Eentje waarmee ze met stip de eredivisie van de Nederblues binnenkomen. Het zal mij ook niet verbazen als er internationale interesse is/komt voor deze mannen uit Noordwijk en omgeving.

Tracklisting Shakedown & Boogie:

 1. Howlin’
 2. Boom Boom Boom
 3. Doin’ Okay
 4. Anna Lee
 5. Rebound
 6. Movin’
 7. TNT
 8. Speed Freak
 9. Boogie Through The Night
 10. Dynamizer
 11. Reset
 12. Black Magic
 13. Shakedown & Boogie


 1. Howlin'
 2. Boom Boom Boom
 3. Doin' okay
 4. Anna Lee
 5. Rebound
 6. Movin'
 7. Tnt
 8. Speed Freak
 9. Boogie Through the Night
 10. Dynamizer
 11. Reset
 12. Black Magic
 13. Shakedown & Boogie