×

Recensie

13 september 2016

The Dynamite Blues Band

Kill Me With Your Love

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Sonic Rendez-Vous

Kill Me With Your Love The Dynamite Blues Band Roots 4.5 The Dynamite Blues Band – Kill Me With Your Love Written in Music https://writteninmusic.com

The Dynamite Blues Band werd opgericht in februari 2013 en komt eigenlijk voort uit de band Big Blind die behoorlijk succesvol was in de bluesscene en op vele bluesfestivals speelde in de Benelux, Duitsland en de UK. Ook een TV optreden bij Raymann Is Laat en een 3FM radio-optreden zorgden ervoor dat deze band de nodige aandacht kreeg. Nadat er een aanbod kwam om op een festival te spelen op de Azoren besloten drie leden van Big Blind samen met een nieuwe bassist Renzo van Leeuwen een doorstart te maken onder een nieuwe naam en dat werd The Dynamite Bluesband. Inmiddels heeft de band zich op de kaart gezet met optredens in De Wereld Draait Door en ook speelden ze bijvoorbeeld op het befaamde festival Ribs & Blues.

All songs written by The Dynamite Bluesband staat vermeld op de cd-inlay. Het betreft een 12-tal prima songs, veelal uptempo met een greasy and dirty sound. Blues, Rockabilly, Rock ‘n Roll en jazzy swing zijn de smaakvolle ingrediënten. Naast een lekker gruizig klinkende gitaar en vette bluesharp is er ook piano te horen en worden ter variatie en als soulachtige ondersteuning de blazerssectie de Dynamite Horns ingezet.
Aangenaam verrast is het eerste dat me invalt na het beluisteren van dit album. De openingstrack Even If You Want To knalt er gelijk in. De zang van Wesley van Werkhoven doet me hier denken aan de zanger van The Black Crows, maar daarmee houdt dan ook elke vergelijking op. Dirty Minded is weer heel anders van karakter, jazzy en swingend met puntig gitaarwerk van JJ van Duijn. De backingvocals lijken zo geleend van een Gruppo Sportivo-album uit het begin van de jaren tachtig. Al met al past dit prima bij elkaar.

Trash And Rumours is dan weer zo’n verrassende, spannende uptempo boogie en bepaald niet standaard. De gitaarrifjes zijn heerlijk surfachtig, maar we horen ook mooi ingevuld ruimtelijk akkoordenwerk. In de mierzoete ballad Strong Love wordt even gas teruggenomen, maar een prachtig opgebouwde gitaarsolo, catchy samenzang en een bluesharpsolo die er eentje is om je vingers bij af te likken maken deze track helemaal af.

Daarna weer onvervalste Rock ‘n Roll in Dynamite Mama met Setzerachtige gitaarriffjes. Dat geldt ook voor de track No Cent dat een eigentijdse variatie lijkt van het bekende Flip Flop Fly.

The Big Unknown is vervolgens weer wat dreigender met een drone-achtige wha wha gitaarriff en onheilspellende blazersaccenten. Het zou kunnen gaan over wat ons te wachten staat na dit leven? Ook wordt hier weer prima de spanning vastgehouden. Too Busy en This Ain’t Over zijn meer in het traditionelere bluesidioom en lijken qua feel geïnspireerd op The Red Devils. Hier valt het bluesharpvakmanschap op van Wesley van Werkhoven.

De tweede en wederom prachtige ballad van dit album, getiteld Two Sides of the Story, is voor mij misschien wel het hoogtepunt van deze plaat. Eentje volgens het boekje met een sublieme gitaarsolo à la Richie Kotzen. Jammer dat het ingetogen Misery alweer de laatste track is van dit album.

The Dynamite Bluesband heeft met dit tweede album Kill Me With Your Love de opvolger van het debuutalbum Shakedown & Boogie een energiek, gevarieerd en volwassen album afgeleverd van internationale allure.

Bandleden:

 • Wesley van Werkhoven: Vocals, Harmonica and Piano
 • JJ van Duijn: Guitar
 • Renzo van Leeuwen: Bass
 • Niels Duindam: Drums


 1. Even If You Want To
 2. Dirty Minded
 3. Kill Me (With Your Love)
 4. Trash and Rumors
 5. Strong Love
 6. Dynamite Momma
 7. The Big Unknown
 8. Too Busy
 9. No Cent
 10. Two Sides
 11. This Ain't Over
 12. Misery