×

Recensie

Alternative

25 februari 2022

The Dutch

Solid Ground

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Run The Story

The Dutch -Solid Ground
Solid Ground The Dutch Alternative 4 The Dutch – Solid Ground Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds de terugkeer in 2014 heeft The Dutch een aardige productiviteit aan de dag gelegd en zijn er flink wat releases voorbijgekomen. Eind 2020 was er nog het mini-album Enter Sanctuary. Het is mooi om te zien dat de band die de eerste helft van de jaren tachtig de alternatieve Nederpop glans gaf de inspiratie en het spelplezier weer helemaal gevonden heeft én vast weet te houden.

The Dutch staat nog steeds garant voor rijk gearrangeerde pop met een ‘Europees’ karakter, al duikt er ook nog weleens lapsteel, slidegitaar of banjo op. De songs van de band laten eigenzinnige persoonlijke invalshoeken horen. Tekstueel komt de inspiratie daarbij van reflecties op de tijdgeest en, vooral de laatste acht jaar, de kunsten. De ep Werkman, opgedragen aan het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg, was hier een voorbeeld van.

Het zevende album, Solid Ground, klinkt lekker fris en gevarieerd. De band brengt weer andere accenten aan dan op eerdere albums, zonder aan herkenbaarheid in te boeten. Direct al met de aantrekkelijke, heldere opener Fairytales (die het neoliberalisme op de hak neemt) horen we lekkere stevige bas en drums. Die krachtige ritmetandem doet flink van zich spreken op het album en dat voelt goed. Zoals verwacht is Fairytales niet de enige geëngageerde song op Solid Ground. De titeltrack, die mede door de kleine maar effectieve pianobegeleiding plechtig begint, voert terug naar de Capitoolbestorming (fake news, dog whistles). Een oproep voor meer vaste grond onder de voeten, in een fraai arrangement.

‘Gelukkig’ zijn het toch vooral de kunsten die inspiratie brachten, zoals Picasso’s Weeping Woman en een daaraan verbonden video-installatie van Rineke Dijkstra (de opvallende ‘spoken word song’ met Megan de Kruijf, I Can See A Woman Crying). De single Alida Pott (ook een lid van De Ploeg) uit 2021 mocht niet ontbreken, zij het dat de band hier een bondigere, sterkere versie laat horen. Ook het nummer Hare, gebaseerd op een beeldje van Carolein Smit, circuleerde al eerder. Een slepende track die traditionelere sferen koppelt aan eigenzinnige elektronische (jaren tachtig) intro- en outroklanken. Raquel Sing Us A Song, is dansbaar, opgewekt en uitbundig, met een geinig koortje. Inspiratie kwam van een schilderij (uit het Stedelijk) van Raquel van Haver. Een vrolijke noot uit de favela, zou je kunnen zeggen. No Particular Reason voert naar een foto van begrafenispaarden (Charlotte Dumas) en is een prettig vertrouwde Dutch-track; pakkende kwaliteitspop met fijne gitaren en effectieve geluidseffecten.

Zo is Solid Ground een even pakkend als rijk album dat genoeg heeft aan tien songs om tot een veelkleurig en uitnodigend geheel te komen. Want elders komt er ook nog trompet en pittige gitaar langs in Hans Croons vader/dochter-song There’s My Firstborn Talking, bezoeken we goden en engelen op het lichtvoetigere One Fine Day in Heaven en voert What’s Your Problem Dear muzikaal gezien naar Afrika en Latijns-Amerika.

Het liedboek van The Dutch is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Je zou bijna gaan denken over een mooi (exclusief) verzamelalbum met de beste songs van de afgelopen decennia. Het debuutalbum Working in Los Alamos is dit jaar immers veertig jaar oud. Misschien een goed idee voor de herfst, als Solid Ground zijn ronde langs de Nederlandse podia heeft gemaakt.

Kant A:

  1. Fairytales
  2. Alida Pott
  3. Raquel Sing Us A Song
  4. Solid Ground
  5. There’s My Firstborn Talking

Kant B:

  1. One Fine Day In Heaven
  2. Hare
  3. No Particular Reason
  4. What’s Your Problem Dear
  5. I Can See A Woman Crying