×

Recensie

Alternative

20 mei 2019

The Dream Syndicate

These Times

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Anti

These Times The Dream Syndicate Alternative 4 The Dream Syndicate – These Times Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na het alom gewaardeerde How Did I Find Myself Here? is The Dream Syndicate alweer terug met These Times, het inmiddels zesde reguliere album van de band die in de eerste helft van de jaren tachtig gitaargeschiedenis schreef met The Days Of Wine And Roses en Medicine Show.

Inmiddels is de band, die eind jaren tachtig stopte, alweer zeven jaar actief. Vergeleken met zijn prikkelende voorganger klinkt These Days milder. Veel songs hebben iets hypnotiserends, dromerigs of licht psychedelisch. Nachtelijke muziek die tot je komt in de auto of vanuit de radio in een donkere slaapkamer. Zoals Steve Wynn al zei: ‘Radio under the pillow, that was my favourite way to hear music’.

Het prettig monotone, licht hypnotiserende The Way In lijkt te wijzen op het rijke verleden van de band én op de nieuwe tijden die al lang zijn aangebroken: ‘Trying to reconcile the past with the present’. Hierna volgt de strakkere motoriek van het passend getitelde Put Some Miles On. Een passende titel voor een uptempo track met een paar lekker uitwaaierende gitaarsolo’s. De intrigerende cadans van Black Light is fijn, de koortjes idem dito. Flink wat achtergrondvocalen komen – net als op Medicine Show destijds – van Stephen McCarthy (The Long Ryders).

Ronduit warm is Bullet Holes, een indiepoptrack met lichte country-invloeden. Natuurlijk, The Dream Syndicate klonk wel vaker milder – denk aan Out Of The Grey, het derde album, maar deze song is zeker opvallend. Het is ook de opmaat naar een het middenstuk van These Times dat iets minder beklijft, ondanks het tempo en het penetrante orgeltje van Speedway en de onontkoombare koortjes van het stuwende Recovery Mode.

Op het verfrissende The Whole World’s Watching plukt en duwt bassist Mark Walton zich een weg naar voren terwijl de gitaren vrijelijk mogen rondspoken en Wynns zang door de effectenbak gaat. Beter nog is het lekker dreinende Space Age: gitaarpsychedelica van de subtielere soort. ‘Set the controls for disengage / It’s time for living in the space age’,

These Times is hechter, harmonieuzer en consistenter dan How Did I Find Myself Here? Het is meer een nachtplaat die wat minder schuurt dan zijn voorganger, een plaat die harder binnenkwam en net even opwindender was. Maar dat neemt niet weg dat The Dream Syndicate ook met dit album wederom kwaliteit levert.

https://www.youtube.com/watch?v=wGaXfuTWx4k


  1. The Way In
  2. Put Some Miles On
  3. Black Light
  4. Bullet Holes
  5. Still Here Now
  6. Speedway
  7. Recovery Mode
  8. The Whole World's Watching
  9. Space Age
  10. Treading Water Underneath The Stars