×

Recensie

Pop

31 maart 2018

The Divine Comedy – Loose Canon (Live In Europe

Loose Canon (Live In Europe 2016-2017)

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Divine Comedy Records

Loose Canon (Live In Europe 2016-2017) The Divine Comedy Pop 4.5 The Divine Comedy – Loose Canon (Live In Europe 2016-2017) Written in Music https://writteninmusic.com

We hebben The Divine Comedy altijd een warm hart toegedragen. Dandyeske frontman Neil Hannon slaagt er met zijn bende telkens in om van optredens van het Noord-Ierse The Divine Comedy een gebeurtenis te maken. Met talloze platen op het conto, zoals onder meer het recente Foreverland, maar ook Bang Goes The Knighthood, Victory For The Comic Muse en verder terug A Short Album About Love, Casonova of Fin de Siècle) leek de tijd eindelijk rijp voor een fijne, goed in het oor liggende liveregistratie.

Bovendien, en dat kenmerkt Hannon/The Divine Comedy, is er vrijwel altijd die te gekke vorm van tongue-in-cheek humor. Dat komt al snel tot uiting via Napoleon Complex, een popsong die zodanig naar Bowie hint dat het wat ongemakkelijk wordt. Maar tezelfdertijd is er geen enkele zanger, laat staan band, die daar met zulk zichtbaar gemak mee weg geraakt. De connectie met Bowie ligt erg voor de hand, maar ook pakweg Elvis Costello en Randy Newman zijn songschrijvers met wie Hannon gelijke tred kan houden. En we durven erom verwedden dat Hannon enorm veel belang hecht aan zijn Kinks, Scott Walker en Jacques Brel platen.

The Divine Comedy is een band die iets heeft met loepzuivere, orchestrale britpop en snedige indierock, maar ook met kitscherige elementen. Die mengeling staat garant voor fijnzinnig entertainment, wat ook al te merken is aan de bijzondere albumhoes. Op de zeventien tracks tellende set vinden we zowel materiaal terug vanop het vorige album Foreverland als een handvol tracks uit oudere albums zoals Bang Goes The Neighborhood, met daarbij een handvol klassiekers zoals National Express en Something For The Weekend. Tezelfdertijd is de release ook bedoeld voor muziekliefhebbers die nog niet zo echt vertrouwd zijn met het werk van de band. Die hebben hiermee een prima introductie.

Deze concertregistratie bevat een uitgelezen reeks songs uit de koker van een van de meest vooraanstaande songschrijvers van deze generatie, die zowel inspiratie haalt bij de geschiedenis (Napoleon Complex, Catherine The Great,..), als bij een bezoek aan de lokale pub (A Drinking Song). Hannon heeft talent te over, bezit tonnen charme en weet als geen ander hoe hij die troeven op een podium moet uitspelen. Luister naar hoe At The Indie Disco een hoogtepunt wordt en zelfs de knutselachtige speelse omgang met de taal een briljante popparel oplevert in de vorm van I Like. Of neem een eerder willekeurige observatie van oudere vrouwen (A Lady Of A Certain Age) of de manier waarop Hannon & co van het ene hoogtepunt naar het andere gaan.

Hannon heeft stijl en bewijst met deze uitstekende liveregistratie dat het beste er nog steeds zit aan te komen. Grote klasse van de band, die en passant ook nog eens een streepje New Order (Blue Monday) verwerkt op deze héérlijke liveplaat. 1. How Can You Leave Me On Your Own
 2. Napoleon Complex
 3. Catherine The Great
 4. Bad Ambassador
 5. To The Rescue
 6. The Complete Banker
 7. Bang Goes The Knighthood
 8. Generation Sex
 9. Our Mutual Friend
 10. Funny Peculiar
 11. A Lady Of A Certain Age
 12. At The Indie Disco
 13. I Like
 14. National Express
 15. Assume The Perpendicular
 16. A Drinking Song
 17. Tonight We Fly