×

Recensie

Rock

17 december 2020

The Divine Comedy

The Divine Comedy

A Short Album About Love (vinyl reissue)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Setanta

A Short Album About Love (vinyl reissue) The Divine Comedy Rock 4.5 The Divine Comedy – A Short Album About Love (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Het harde werken werpt in 1996 zijn vruchten af als het gehoopte succes met doorbraakalbum Casanova bereikt wordt. Eindelijk halen singles als Something For The Weekend en The Frog Princess de hogere regionen van de charts en biedt de band rondom Neil Hannon de mogelijkheid om in grotere zalen op te treden. Dat The Divine Comedy daar thuishoort bewijzen ze wel in de opzet van A Short Album About Love. Een klein opgezette plaat gevuld met liefdesliedjes die grotendeels in hotelkamers, tourbussen en zelfs op het podium geschreven worden. Dat laatste klinkt misschien wel onwaarschijnlijk, maar de sfeer in het Shepherd’s Bush Empire theater is zelfs zo bepalend dat de ruimte afgehuurd wordt om daar met nieuw materiaal aan de slag te gaan.

Op A Short Album About Love wordt in het openbaar gesolliciteerd om een titelsong voor een heruitgebrachte James Bond soundtrack te verzorgen, in alles ademt namelijk de geest van de componist John Barry door. Voeg daar de croonende zang van Neil Hannon bij, en je zit in het vaarwater van die andere jaren zeventig icoon; Burt Bacharach, die een indrukwekkende lijst van soulvolle popklassiekers nalaat. Maar het blijft toch overduidelijk de persoonlijke held Scott Walker die voor de grootste inspiratiebron zorgt. Zijn eerste vier soloplaten staan zeker grijsgedraaid in de platenkast van Neil Hannon. De combinatie van deze twee grootheden vormt de afsluiting van het bonusmateriaal, waaruit blijkt dat de Burt Bacharach klassieker Make It Easy On Yourself op A Short Album About Love dezelfde behandeling krijgt als welke The Walker Brothers dit veelal gecoverde meesterwerk meegeven.

Wat pakken ze toch groots theatraal uit zeg! Eigenlijk is het zonde dat het maar bij zeven nummers blijft. Dit leent zich namelijk treffend voor om de wereld mee rond te reizen. De arrangementen zijn voor elk orkest een genot om zich in te verdiepen. Dat hier het uit Bristol afkomstige The Brunel Ensemble met de eer mag strijken (zeer toepasselijk gekozen vanwege het brede assortiment aan cello, viool en altviool) is een voorrecht waarmee andere muziekgezelschappen flink de ogen worden uitgestoken. Een spannende sfeer die gelijk al vanaf het mysterieuze, Oosterse In Pursuit Of Happiness wordt ingezet. Een mooie voort fladderende lentesong, met veel muzikale lichtvoetige zwevende vlinders, maar ook brutaal stekende bijen. Aangenaam door de treurende hobo gevolgd, die passend op het juiste moment in If… weer terugkomt, en de diep trieste cello welke in het heimwee naar vroeger ontroerende Timewatching een mooie realistische kijk op het leven geeft. De mierzoete blazers lijken rechtstreeks uit een Polaroid vergeelde jaren zeventig begeleidingsband van een ketting rokende crooner weggeplukt te zijn.

Omdat er veel tijd verloren gaat als elke partij afzonderlijk ingespeeld wordt kiezen ze ervoor om een vol podium te benutten. Geen moeilijkdoenerij achter een mengpaneel, gewoon direct in zijn oervorm op tape om in de beroemde Abbey Road Studio’s de finishing touch behandeling te krijgen. A Short Album About Love is een openbare liefdesverklaring aan een geliefde, zijn medebandsleden, de ingehuurde sessiemuzikanten en zelfs aan het trouwe publiek. Een bedankje aan de toestromende volgelingen die vanaf Liberation het volste vertrouwen in The Divine Comedy hebben. Niet voor niets wordt die avond ook het daarvan afkomstige Your Daddy’s Car gespeeld. Het is tevens het nostalgische verlangen naar de jongenskamer van de Noord-Ierse schoolgaande Neil Hannon waar zijn muzikale helden hem vanaf de muren in postervorm toelachen. Toch zit er tussen al die gelukzaligheid genoeg grimmige accenten verborgen, waaruit blijkt dat de gehele indrukwekkende triphopscene uit Bristol hun sporen bij het tevens uit die stad komende geschoolde stermuzikanten heeft achtergelaten. Alleen het afsluitende I’m All You Need is misschien net te pop gericht, het heeft ook wel wat moois om juist zo te eindigen.

De verrassing ligt hem dan toch in het bonusmateriaal. Tot hoeverre heeft deze voorstudie en out takes invloed op het totaalplaatje. En zijn er daadwerkelijk nummers op de plank blijven liggen die eigenlijk gewoon op A Short Album About Love moeten staan. Eigenlijk gunt Neil Hannon ons een kijkje in zijn tourdagboek. Flarden aan schetsen die in primitieve vorm als probeersels uitgewerkt worden. Met hier en daar een heuse kant en klare track zoals het bekende van Promenade afkomstige Bath welke met volle overgave aan het luid toeschreeuwende publiek gepresenteerd wordt. Het nieuwe (nou ja nieuwe, het werd gewoon op die bewuste avond op 20 oktober in 1996 gespeeld) Johnny Mathis’ Feet past prima op de originele versie van A Short Album About Love. Teach Us To Love zou zo een out take van een vergeten Roxy Music track kunnen zijn, Neil Hannon heeft hier dezelfde kenmerkende gentlemen aanpak als Bryan Ferry, zelfs vocaal zijn er meer dan genoeg vergelijkingen.

Het vervreemdende met duistere Krautrock synthesizers ingeluide A Short Film About Driving dompelt je verdrinkend in de tegendraadse stromingen onder, die er een luguber randje aan toevoegen. Een immens verschil met de primitieve trage versie van het breekbaar gezongen Everybody Knows (Except You) (early idea) waar de hobo het nog verder de diepte in zuigt. Het dromerige in een nachtmerrie ontaarde A Short Film About Dreams leent zich treffend voor de verschrikkelijke eenzame kerstdagen van 2020, en komt juist nu veel beter tot zijn recht. A Short Film About Waiting ademt een vintage jaren zestig detective sfeertje uit, en leent zich prima voor een remake uit die periode, iets waar het zomerse A Short Film About Chance zeker ook geschikt voor is.

Als extra zit daar dus tevens de A Short Film About A Short Album About Love DVD bij. Een geweldige liveregistratie die een strak in maatpak geklede band laat zien. Door de op The Beatles lengte geknipte kapsels krijgt het een mooi eind jaren zestig tintje mee. Hoe bijzonder is het dat de blauw roze belichting juist dat heerlijke seventies Saturday Night Fever gevoel meegeeft. Het is meer dan logisch dat het optreden in het Shepherd’s Bush Empire theater plaatsvindt, de thuisbasis voor het opnameproces. Natuurlijk wordt de gehele A Short Album About Love plaat gespeeld, aangevuld met de openende sleuteltrack Something For The Weekend van Casanova en het afsluitende The Dogs & The Horses. Ook het meebrullende kroeglied A Drinking Song van Promenade komt voorbij met een enthousiaste Neil Hannon die het publiek op een bierdouche trakteert.

Eigenlijk was A Short Album About Love bedoeld als tussendoortje, een veredelde EP, maar het is in de 2020 reissue tot een interessante heruitgave uitgegroeid. De speeltijd van een half uur is met twaalf bonustracks tot ruim 72 minuten opgerekt. Daarbovenop is er nog een concertfilm toegevoegd, waardoor er een aantrekkelijk pluspakket ontstaat. Zeker de moeite waard dus om aan te schaffen. 1. In Pursuit Of Happiness
 2. Everybody Knows (Except You)
 3. Someone
 4. If…
 5. If I Were You (I'd Be Through With Me)
 6. Timewatching
 7. I'm All You Need
 8. Bath (live)
 9. A Short Film About Driving
 10. Everybody Knows (Except You) (early idea)
 11. Johnny Mathis' Feet (live)
 12. I'm All You Need (instrumental demo)
 13. A Short Film About Dreams
 14. Your Daddy's Car (live)
 15. Teach Us To Love
 16. A Short Film About Waiting
 17. A Short Film About Chance
 18. If I Were You (I'd Be Through With Me) (rehearsal version)
 19. Make It Easy On Yourself (live)

Kant A:

 1. In Pursuit Of Happiness
 2. Everybody Knows (Except You)
 3. Someone
 4. If...

Kant B:

 1. If I Were You (I'd Be Through With Me)
 2. Timewatching
 3. I'm All You Need


 1. In Pursuit Of Happiness
 2. Everybody Knows (Except You)
 3. Someone
 4. Timewatching
 5. If...
 6. If I Were You (I'd Be Free With Me)
 7. I'm All You Need
 8. A Drinking Song
 9. Something For The Weekend
 10. The Dogs And The Horses

Meer uit deze special

 1. Een diepe duik in de rijke historie van The Divine Comedy
 2. The Divine Comedy – Fanfare For The Comic Muse
 3. The Divine Comedy – Timewatch EP
 4. The Divine Comedy – Europop EP
 5. The Divine Comedy – Liberation (vinyl reissue)
 6. The Divine Comedy – Promenade (vinyl reissue)
 7. The Divine Comedy – Casanova (vinyl reissue)
 8. The Divine Comedy – A Short Album About Love (vinyl reissue)
 9. Neil Hannon over verleden, heden en toekomst van The Divine Comedy (deel 1)
 10. Neil Hannon over verleden, heden en toekomst van The Divine Comedy (deel 2)
 11. The Divine Comedy – Fin de Siècle (vinyl reissue)
 12. The Divine Comedy – Regeneration (vinyl reissue)
 13. The Divine Comedy – Absent Friends (vinyl reissue)
 14. The Divine Comedy – Victory For The Comic Muse (vinyl reissue)
 15. The Divine Comedy – Bang Goes The Knighthood (vinyl reissue)
 16. The Divine Comedy – Foreverland (vinyl reissue)
 17. The Divine Comedy – Office Politics (vinyl)
 18. The Divine Comedy live in the Barbican: een regelrechte traktatie