×

Recensie

Alternative

15 augustus 2017

The Districts

Popular Manipulations

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fat Possum

Popular Manipulations The Districts Alternative 3 The Districts – Popular Manipulations Written in Music https://writteninmusic.com

The Districts, uit Philadelphia, produceerden hun derde album grotendeels zelf. De nog jonge band – ten tijde van het debuut in 2012 waren de leden nog tieners – pakt op Popular Manipulations soms stevig uit. Een groot deel van de songs kun je zo over de festivalweides horen waaien.

De meerstemmige opener If Before I Wake en de single Ordinary Day klinken groots en meeslepend. Voor Violet geldt hetzelfde alhoewel deze dynamische track net even interessanter is, door stevige tempowisselingen en epische melodielijnen.

Na het weinig opvallende ‘rustpunt’ Why Would I Wanna Be knallen The Districts er met Point weer flink in. De gitaarstormen zijn deels in mineur waardoor de impact net even groter is, zeker met Rob Grote’s opvallende meezingrefrein: ‘The point is beside the point now!’.

Met die volvette drums en gitaren en die uitbundige, soms meerstemmige zang staat de muziek op Popular Manipulations behoorlijk ver af van die op het debuutalbum. Dat is dus even wennen. De ene keer pakt die aanpak beter uit dan de andere keer. Airplane laat fijne, krassende gitaren horen die de alternatieve collegerock uit de jaren tachtig in herinnering roepen maar wordt in de climaxen wel weer erg opgeblazen. Op het eveneens stevige Salt klinken The Districts beter en coherenter. Dit is de juiste bombast, met behoud van tintverschillen.

Met de shuffle rock van Capable en het dwarse, kameleontische Rattling Of The Heart tapt de band uit een ander vaatje. Het is een aardige afwisseling, al zou laatstgenoemde in een iets kleinere productie net even beter tot zijn recht komen. De band grijpt op Popular Manipulations zo te horen bewust terug op het grootse, gezwollen indiegeluid dat tien, vijftien jaar geleden met onder meer The Killers opgeld deed. Dat is niet altijd even interessant – en de teksten dreigen soms onder te sneeuwen – maar The Districts komen er over het algemeen toch nog aardig mee weg. 1. If Before I Wake
 2. Violet
 3. Ordinary Day
 4. Salt
 5. Why Would I Wanna Be
 6. Point
 7. Airplane
 8. Fat Kiddo
 9. Capable
 10. Rattling Of The Heart
 11. Will You Please Be Quiet Please?