×

Recensie

Alternative

20 januari 2015

The Decemberists – What A Terrible

What A Terrible World, What A Beautiful World

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

What A Terrible World, What A Beautiful World The Decemberists Alternative 4 The Decemberists – What A Terrible World…. Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Colin Meloy een van de allerbeste songschrijvers van zijn generatie is bewijst hij opnieuw op What A Terrible World, What A Beautiful World, het ijzersterke nieuwe album van The Decemberists.

Dat de band uit Portland maar beter en beter wordt werd met hun vorige, alweer zesde, album The King Is Dead (2011) wel heel erg duidelijk. Het was een album met zoveel geweldige songs, die tegelijk tot hun meest toegankelijke behoorden, dat wereldfaam op de loer lag. Hoewel de band met hun meer gedragen eerdere werk al reeds een enorme fanschare had opgebouwd werden met de nieuwe songs de optredens nog dynamischer en overtuigender. In navolging van thuisland Amerika, waar de band reeds jaren in zalen met een capaciteit van 5000 en meer speelt, volgden nu ook de grotere Europese uitverkochte zalen.

Dat Meloy als songschrijver alleen maar doorgroeit is op What A Terrible World, What A Beautiful World overduidelijk te horen. Dat hij binnen de muzikale mogelijkheden van The Decemberists ook steeds weer nieuwe lagen weet aan te brengen maakt hem des te overtuigender. De fraai lyrisch opgebouwde albumopener The Singer Adresses His Audience heeft een volslagen andere muzikale invalshoek als het daarop volgende, met blazers gelardeerde, Cavalry Captain, maar beiden zijn onmiskenbare Decemberists-songs. Natuurlijk is Meloy’s uit alles herkenbare stem daar debet aan maar ook muzikaal beheerst de band zo langzamerhand een enorm spectrum aan muziekstijlen.

Juist dat is wat What A Terrible World, What A Beautiful World zo goed maakt. De diversiteit in songs, luister achtereenvolgens ook naar Philemena, de ijzersterke eerste single Make You Better of de geladen ballade Lake Song, ze hebben allen hun eigen sfeer maar zijn onmiskenbaar Decemberists. Met songs als ‘Till The Water’s All Long Gone, soon to be livekrakers The Wrong Year, Easy Come, Easy Go en Mistral of Caroline Low, het geweldige 12/17/12 (de verkapte titelsong) en de heerlijke albumafsluiter A Beginning Song maakt de band al net zoveel indruk.

What A Terrible World, What A Beautiful World is een rijke collectie nieuwe songs die de band uit Portland weer volop in de schijnwerpers plaatst. En zeker niet alleen geschikt voor de concertzalen maar ook meer dan logisch voor de grotere festivalpodiums. 1. The Singer Addresses His Audience
 2. Cavalry Captain
 3. Philomena
 4. Make You Better
 5. Lake Song
 6. Till The Water's All Long Gone
 7. The Wrong Year
 8. Carolina Low
 9. Better Not Wake The Baby
 10. Anti-Summersong
 11. Easy Come, Easy Go
 12. Mistral
 13. 12/17/12
 14. A Beginning Song