×

Recensie

Alternative

24 maart 2018

The Decemberists

I'll Be Your Girl

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Capitol

I'll Be Your Girl The Decemberists Alternative 3 The Decemberists – I’ll Be Your Girl Written in Music https://writteninmusic.com

Toen de eerste verhalen binnenkwamen dat Portlands trots The Decemberists op hun nieuwe album een meer electronic koers zou gaan varen was dat wel even schrikken. Geen idee hoe ze hun door folk beïnvloede rocksongs die kant op zouden gaan duwen. Maar kenners van de band wisten dat een nieuwe electronic sound eerder een ode zou zijn aan de vele Britse bands, die songschrijver en zanger Colin Meloy’s grote liefde voor Britse muziek zou duidelijk maken.

Met het draaien van I’ll Be Your Girl weten we dat die gedachte werkelijkheid is geworden. De songs op het nieuwe, alweer achtste, Decemberists album hebben de duidelijke Meloy’s songwriterskills maar daar zijn extra electronic elementen, soms prominent, soms als sfeermaker, aan toegevoegd. En soms werkt het en soms werkt het minder. Maar dat kan ook gewoonweg de kwaliteit van de songs zijn, die zijn gewoonweg niet overal even sterk.

Logisch dat de band na zeven albums hun sound een andere kant op wilde sturen. Maar hun eigenzinnige folk-meets-rock is nu eenmaal moeilijk naar een hippe of populairdere weg te duwen. Als je naar songs als Once In My Life, met zijn overduidelijke New Order (Peter Hook baslijnen) invloeden, of naar songs als Severed, dat wel erg ongeïnspireerd klinkt, of We All Die Young, dat een flinke glamrock injectie en een kinderkoor (!!) heeft, luistert kun je niet nalaten te denken dat de band hun sound heeft proberen te populariseren. Om het over het vreselijke Everything Is Awful maar helemaal niet te hebben.

Juist in songs als Tripping Along, Sucker’s Prayer, de titeltrack (die het album afsluit) of albumhoogtepunt Rusalka Rusalka/The Wild Rushes blijkt dat de band met gewoonweg goede songs zonder opsmuk, vrijwel niets anders nodig heeft dan alles wat ze al jaren brengen. Laten we I’ll Be Your Girl dus maar een tussendoor album noemen, waarvan de band over een aantal jaren waarschijnlijk alleen de laatst genoemde songs nog in de set opneemt. 1. Once In My Life
 2. Cutting Stone
 3. Severed
 4. Starwatcher
 5. Tripping Along
 6. Your Ghost
 7. Everything Is Awful
 8. Sucker's Prayer
 9. We All Die Young
 10. Rusalka, Rusalka / The Wild Rushes
 11. I'll Be Your Girl