×

Recensie

Rock

17 november 2014

The Deaf

The Deaf

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: V2 Records

The Deaf The The Deaf Rock 3.5 The Deaf – The Deaf Written in Music https://writteninmusic.com

The Deaf, in 2007 opgericht om de naam ‘Den Haag beatstad’ weer eer aan te doen, heeft een nieuw album. De uitleefband van Di-rect gitarist Spike van Zoest, brengt drie jaar na het succesvolle debuut Toot, Whistle, Plunk, Boom!, destijds uitgebracht op eigen label Speed Beat, nu het tweede album uit, simpelweg The Deaf genaamd. Nu via V2 Records.

Wat direct opvalt, behalve de duizelingwekkend hypnotiserende albumcover, is de ongepolijste productie. Het geheel is dan ook opgenomen op een taperecorder (in de Electric Monkey Studio in Amsterdam). Tweede dat opvalt: Spike, drummer ‘Kit’, bassiste ‘Miss Fuzz’ en toetenist ‘Mau’ wederom hebben getapt uit oude en bekende vaatjes en dat ligt er – in tegenstelling tot bij de voorganger – erg dik bovenop. Sterker: het geheel klinkt – op wat uitschieters na – tamelijk ongevaarlijk.

We horen weer The Kinks met een flinke dosis punkbravoure à la The Who, maar anders dan op het debuut neemt de garagebeatband veelvuldig flink gas terug om over te gaan op luisterliedjes (het zwoele en jazzy Rides In, Rolls Out of de suikerzoete en daardoor automatisch – licht pathetische ballad Lonely Knife bijvoorbeeld). Misschien lekker voor aan de bar met een goed glas whiskey in de hand, minder geschikt voor in de energieke liveshows waar The Deaf zo geliefd om is. Stiekem denkt ondergetekende dat Spike en zijn consorten ietsjepietsje softer zijn geworden. Is het de leeftijd? Het feit dat Spike aardig gesetteld lijkt met zijn vriendinnetje Bella Hay (jawel, de dochter van)? Wie zal het zeggen? In ieder geval maken hyperactieve swingers als Not Your Man, I Got Love (slim gebruik van mondharmonica) en de geweldige afsluiter Lay Down Honey veel goed. Tip voor de volgende keer: gebrúik dat orgel en laat die gitaar gieren, potdomme!

Het kwartet gaat uiteraard de clubs langs. Live – sowieso de meest geschikte manier om de muziek van de Hagenezen tot je te nemen – komt het ongetwijfeld goed, helemaal met die laatste song.

Livedata:

Vrijdag 21 november: JC Pardoes, Hoogwoud
Zaterdag 22 november: Speedfest, Eindhoven
Vrijdag 28 november: Paard van Troje, Den Haag (releaseshow)
Zaterdag 6 december: Gigant, Apeldoorn
Woensdag 10 december: Paradiso, Amsterdam
Donderdag 11 december: 031, Tilburg
Vrijdag 12 december: Hedon, Zwolle
Zaterdag 13 december: Volt, Sittard
Vrijdag 19 december: Metropool, Hengelo
Zaterdag 20 december: Kroepoekfabriek, Vlaardingen
Vrijdag 9 januari: Doornroosje, Nijmegen

Zaterdag 10 januari: Bibelot, Dordrecht

https://www.youtube.com/watch?v=giFsttfrKE0
Downloaden bij iTunes (€109,99)


  1. Go Loose Yourself
  2. Isolator
  3. Sin City
  4. Rides In, Rolls Out
  5. Soultrapper
  6. Not Your Man
  7. I Got Love
  8. Lonely Knife
  9. Running Back To You
  10. Lay Down Honey