Recensie

17 februari 2013

The Dark Flowers

Radioland

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Lojinx

Radioland The Dark Flowers Pop 3 The Dark Flowers – Radioland Written in Music https://writteninmusic.com

Producer Paul Stratham liet zich voor het project Radioland inspireren door het boek The Motel Chronicles van Sam Shephard, de (toneel)schrijver en scenarist die medeverantwoordelijk was voor een van de mijlpalen in de cinema van de jaren tachtig: Paris, Texas.

Het weidse, desolate dat die film kenmerkte komt soms ook terug op Radioland, een plaat waar dark country en rustige popliedjes samenkomen, onder een kleurige avondlucht. Op Blue Eyes Are Cheating lijkt gastvocalist Jim Kerr zich in een woestijnlandschap te bevinden. Hij trekt deze sfeertrack met verve naar zich toe. Paul Stratham zelf benadrukte overigens dat het vooral mensen als Brian Eno en Bon Iver zijn geweest die van invloed waren geweest op de rustige, wat melancholieke liedjes waar Radioland vol mee staat.

Uit hoofde van zijn producersrol leerde Stratham de nodige vocalisten kennen, dus het is niet zo verwonderlijk dat hij – onder de noemer The Dark Flowers – een flink aantal verschillende stemmen kon inzetten. Niet alleen verleent Jim Kerr zijn diensten (op drie tracks), ook Helicopter Girl (ruim tien jaar terug genomineerd voor een Mercury Prize), Dot Allison (Massive Attack, Death In Vegas) en Peter Murphy, gezicht en stem van Bauhaus, maken hun opwachting. Murphy was en is nog steeds gezegend met een machtig stemgeluid dat je een pas op de plaats doet maken. Clean Brake is daar weer een fraai bewijs van. Het is met gemak een van de hoogtepunten op een plaat die nergens modaal of flinterdun wordt, maar die toch af en toe afglijdt naar prettig kabbelende chillout-sferen.

Gelukkig is er nog de indringende, nachtelijke pop van Catherine AD’s Aim For The Heart en de onschuldige klinkende indiepop van Shelly Poole (When Stars Fall) die niet alleen catchy is maar die ook nog wat tempo brengt. Zo blijft Radioland aardig in balans. Paul Stratham werkte als producer met uiteenlopende namen als Dido, Kylie Minogue én de eerder genoemde Peter Murphy. Met dat gegeven in het achterhoofd is de mix van uitdagende tracks en relatief licht verteerbare songs op Radioland niet zo verwonderlijk. En wie bekend is met het werk van Sam Shephard zal ongetwijfeld nog wat mooie aanknopingspunten ontdekken op dit sfeerrijke werkstuk. 1. Radioland (Featuring Jim Kerr)
 2. All the Time Running (Featuring Shelly Poole & Charity Hair)
 3. Blue Eyes Are Cheating (Featuring Jim Kerr)
 4. Fast Forest Rain (Featuring Kate Havnevik)
 5. Aim for the Heart (Featuring Catherine AD)
 6. Candle Is the Ring (Featuring Helicopter Girl)
 7. Clean Break (Featuring Peter Murphy)
 8. Diamonds On the Snow (Featuring Dot Allison)
 9. When Stars Fall (Featuring Shelly Poole)
 10. Cellophane Girl (Featuring Shelly Poole)
 11. No Trains Stop Here (Featuring Catherine AD)
 12. Where the Wild Things Are (Featuring Jim Kerr)