×

Recensie

Jazz

08 juni 2016

The Cuong Vu Trio – Cuong Vu Trio Meets Pat

Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny Pat Metheny The Cuong Vu Trio Jazz 4.5 The Cuong Vu Trio – Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny Written in Music https://writteninmusic.com

Lekker heftig en uitdagend jazzalbum, die nieuwe van Cuong Vu Trio. Heerlijk om ook gastmuzikant Metheny weer eens volledig los te horen gaan.

Trompettist Cuong Vu en Metheny kennen elkaar al lang. Vu hoorde in zijn tienerjaren het (live)album Travels van Pat Metheny Group, was volledig overrompeld en besloot vanaf dat moment om zelf muzikant te worden. En hij werkte zo hard en werd vervolgens zo goed dat Metheny hem besloot op te nemen in zijn Pat Metheny Group. Als gastmuzikant bij zulke uiteenlopende namen als Laurie Anderson, David Bowie, Dave Douglas en Mitchell Froom maar ook met zijn eigen werk en eigen bands, is Vu ondertussen zelf ook een gevierde naam geworden.

Onder zijn eigen naam maakte hij reeds acht albums en voor het nieuwe album met zijn trio met Stomu Takeishi (bas) en Ted Poor (drums) zag hij een interessante mogelijkheid om Metheny eens terug te vragen, iets waar ze al jaren over praatten. (Tussendoor speelde het trio met Bill Frisell het sterke album It’s Almost Risidual uit 2005 vol). Vu stuurde Metheny een flink aantal composities en die zag gelijk de uitdaging. Uiteindelijk ontmoetten de vier mannen elkaar in de Avatar studio’s in New York en namen de composities in volle vlaag van inspiratie en spontaniteit op.

Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny is een erg spannend jazzalbum geworden. Volledig drijvend op de grote klasse van de muzikanten en de vrijheid in de composities is een album tot stand gekomen dat druipt van spelgenot en virtuoze muzikaliteit. Vu en Metheny dagen elkaar constant uit met super enerverende solo’s die steeds weer een fijne opbouw en progressie vertonen. De ijzersterke lijnen die Vu uitzet, steeds in sfeer perfect in toon, en het lekker dikke elektrische gitaarwerk van Metheny maken elke compositie tot een fraaie uitdaging voor het luisterend oor. Weinig albums die er dit jaar binnen de jazz gaan verschijnen die dan weer een prachtig melodieus dan weer een soms zo over de top geluid laten horen als dit album. Noem het jazz gemaakt met een punkattitude.

In de lange composities op het album, 5 van Vu, 1 van Metheny en 1 van Andrew D’Angelo, zoeken de muzikanten steeds weer nieuwe muzikale wegen. Of de composities nu rustig van toon of een steviger tempo hebben, van melodieus tot dwars en atonaal schuiven Vu en Metheny hun tonen over de composities heen. Takeishi en Poor sluiten daar als het ideale ritmetandem met hun indrukwekkende spel naadloos op aan. Van albumopener Acid Kiss tot aan het stemmige Let’s Get Back (for Liduvina) en het geweldige Tune Blues is Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny een meer dan overweldigende muzikale ervaring.  1. Acid Kiss
  2. Not Crazy (Just Giddy Upping)
  3. Seeds Of Doubt
  4. Tiny Little Pieces
  5. Telescope
  6. Let’s Get Back
  7. Tune Blues