×

Recensie

Rock

19 november 2020

The Cribs

Night Network

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sonic Blew

Night Network The Cribs Rock 3.5 The Cribs – Night Network Written in Music https://writteninmusic.com

Moe en totaal uitgeput vanwege het juridische getouwtrek om de rechten van hun eerder verschenen werk besluiten de broertjes Jarman om na zeven studio albums voorlopig een punt achter het Wakefieldse The Cribs te zetten. Hoe moeilijk moet het zijn om die bevleugelde energie opnieuw te reproduceren als je totaal leeg gestreden bent. De ironische titel 24-7 Rock Star Shit van hun vorige plaat staat precies voor de situatie waar de band op dat moment in beland is.

Niet alleen de begripvolle fans zijn teleurgesteld maar ook Dave Grohl van Foo Fighters is duidelijk not amused over de gang van zaken. Hij biedt de voormalige tourmaatjes de mogelijkheid aan om in alle rust een plaat in zijn Studio 606 op te nemen. Een punkattitude die lekker dwars tegen de hele muziekbusiness-houding ingaat, en een geïnspireerde herboren The Cribs laat horen.

Een herwonnen vrijheid, waarbij de voormalige Nirvana drummer zich overduidelijk bemoeit met het uiteindelijke zeer volle geluid, waardoor Night Network een stevige rockplaat is geworden. De gitaren en vooral de drums zijn in de mix ver naar voren gebracht. Het enthousiasme van Dave Grohl levert een echt Britpop gericht geheel op, maar dan wel overduidelijk gezien vanuit de visie van een Amerikaanse rocker.

Heel goed bedoeld allemaal, maar daardoor wel stukken onoverzichtelijker dan het gestructureerde Ignore the Ignorant, waarbij het verademende gitaarspel van voormalig The Smiths gitarist Johnny Marr een pulserende nawerking op het geheel drukte. Het neigt dan net wat meer nog naar die ongepolijste sound van In the Belly of the Brazen Bull en 24-7 Rock Star Shit, waarbij Steve Albini een bepalende rol vervulde. Toevallig net de producer die door zijn vakmanschap bij Nirvana’s In Utero juist Dave Grohl zeker inspireerde.

Goodbye bevindt zich ergens in het nineties luilekkerland van de door de Merseybeat beïnvloede Madchestersound. Droog ritmisch wordt het bewuste galmende geluid begeleid door de sixties invloeden die overduidelijk op Night Network aanwezig zijn. Met stevige noise ruis in het krachtige Running Into You en het zwaar zuigende The Weather Speaks Your Name gaat het drietal zelfs nog een paar jaar terug in de tijd en gooien er een flinke dosering aan sferische shoegazer distortion overheen. Verdiensten die je blijkbaar zeer goed aan Dave Grohl kan overlaten en die The Cribs als eindverantwoordelijke in de productie terug laten horen, al krijgen ze daarbij wel alle hulp van engineer James Brown.

Het is aangenaam prettig om Sonic Youth gitarist Lee Ranaldo op Night Network terug te horen. Terwijl zijn oud maatjes Kim Gordon en Thurston Moore er mooi solowerk tegenaan gooien, stelt hij zich met zijn kenmerkende uithalen vrijwel onzichtbaar in de luwte op. Met het karakteriserende spel in I Don’t Know Who I Am hoor je overduidelijk terug dat hij de verantwoordelijke was voor de kristalheldere zilveren glinstering binnen de zeeën aan overspoelende vloedgolven. Zijn rol is ook nu bescheiden, maar tegen het einde is daar dan toch die heerlijke verwoestende trotsering van de geluidsbarrières.

Ondanks dat in de jaren negentig de Britpop lijnrecht tegenover de Amerikaanse gitaarrock staat, maar wel beiden voor genoeg stuwing zorgen, is het mooi om hier terug te horen dat het prima samen kan gaan. Niet dat de songs qua composities echt tot het beste werk van The Cribs hoort, daarvoor is het ondanks de spontaniteit net te wisselvallig. Zo wordt het waanzinnige gave pokkeherrie intro van afsluiter In the Neon Night niet uitgewerkt tot een vermorzelende track, maar verzandt het vervolgens in een middelmatig geheel.

Het geluid van Night Network daarentegen laat wel een indrukwekkende ontwikkeling horen van een band die weer bruisend en strijdlustig klinkt en zeker niet uitgeblust is. Dave Grohl heeft The Cribs in ieder geval weer uit het diepe dal getrokken en daar ben ik blij om. 1. Goodbye
 2. Running Into You
 3. Screaming in Suburbia
 4. Never Thought I'd Feel Again
 5. Deep Infatuation
 6. I Don't Know Who I Am
 7. She's My Style
 8. Under the Bus Station Clock
 9. The Weather Speaks Your Name
 10. Siren Sing-Along
 11. Earl & Duke
 12. In the Neon Night