×

Recensie

Roots

18 februari 2011

The Cowboy Junkies – Demons – The Nomad Series

Demons - The Nomad Series Volume 2

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Latent

Demons - The Nomad Series Volume 2 Cowboy Junkies Roots 4 The Cowboy Junkies – Demons – The Nomad Series Vol.2 Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun vorige album Renmin Park werd ook Nederland gegrepen door de onweerstaanbare sound van de Canadese Cowboy Junkies. Het nieuwe album Demons, vol knappe covers van legende Vic Chesnutt, zal de aandacht niet doen verslappen.

Vic Chesnutt was een opzienbarende alternatieve singer-songwriter die op zijn 18de verlamd raakte en in een rolstoel belandde. Het weerhield hem er niet van muziek te maken en wereldwijd op te treden. Hij was in de muziekscene een opvallende persoonlijkheid wiens songs vooral door mede muzikanten op waarde werden geschat. Al tijdens zijn leven werd een prachtig eerbetoon aan hem gemaakt. Het album Sweet Relief: Gravity Of The Situation werd mede door de medewerking van bands als Smashing Pumpkins, Sparklehorse en R.E.M een verrassinghit (ook Madonna was op het album te horen, samen met haar zwager Joe Henry). Het geld dat met het album werd opgehaald, was voor Chesnutt bedoeld om zijn belachelijk hoge ziektekosten te kunnen voldoen. Chesnutt maakte in totaal 13 solo albums voordat hij zich uiteindelijk in december 2009 van het leven beroofde.

Cowboy Junkies, de band van broers Michael en Peter en zus Margot Timmins maakt met hun ode aan Chesnutt alweer hun 23ste album. Waar Renmin Park soms lekker trippy en groovy klonk, iets waarop het uitwaaierende gitaargeluid van Michael en de warme stem van Margot perfect gedijden, klinkt Demons juist weer ingetogen. De mysterieuze songs van Chesnutt passen de band als gegoten en van elke song weten ze weer een eigen juweeltje te maken. Hoe sterk de Chesnutt songs ook zijn, de versies van Cowboy Junkies staan, knap genoeg, geheel op zichzelf.

Natuurlijk is dat te danken aan de stem van Margot, die een geheel andere is als het licht krakerige geluid dat Chestnutt had. hoe intens en emotioneel deze ook was. Margot klinkt lieflijker, warmer, maar de intense teksten zijn haar op het lijf geschreven. Ze zingt ze met passie en gevoel. De keuze uit het Chestnutt Songbook is uitstekend. Er is geput uit de vele albums die hij gemaakt heeft en de afwisseling in songs is prima.

Steviger songs als Strange Language en Flirted With You All My Life sluiten naadloos aan op sfeerrijke songs als West In Rome, Square Room en We Hovered With Short Wings. Er zijn maar weinig covers te vinden die zo diep raken als deze. De rest van de songs van het album, elf in totaal, doen maar een heel klein beetje onder voor eerdergenoemde songs. Hartverwarmend is ook album afsluiter When The Bottom Fell Out, waarop de meester zelf nog even te horen is.

Demons is een prachtig eerbetoon aan een bijzondere muzikant die nooit vergeten mag worden. 1. Wrong Piano
 2. Flirted With You All My Life
 3. See You Around
 4. Betty Lonely
 5. Square Room
 6. Ladle
 7. Supernatural
 8. West Of Rome
 9. Strange Language
 10. We Hovered With Short Wings
 11. When The Bottom Fell Out