×

The Comet is Coming

Channel The Spirits

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Leaf

Channel The Spirits The Comet is Coming Jazz 4.5 The Comet is Coming – Channel The Spirits Written in Music https://writteninmusic.com

Shabaka Hutchings rules! Alles wat de man de afgelopen jaren aanraakt is magisch en hij kan met gemak niet alleen de beste jonge Britse saxofonist maar zeker ook een van de meest spannende van de wereld genoemd worden.

Nadat we nog maar net bekomen zijn van Lest We Forget What We Came Here To Do, het tweede uitstekende album van zijn vermaarde Sons of Kemet, overtuigd de man opnieuw met het eerste album van een opvallend nieuw project onder de naam The Comet is Coming. Een verrassend en zeer uitdagend trio muzikanten die zichzelf met namen als Betamax Killer, Danalogue The Conquerer en King Shabaka een fraai nieuw alter ego hebben gegeven. (Natuurlijk weten we dat achter deze schuilnamen Shabaka Hutchings, toetsenman Dan Leavers en drummer Maxwell Hallett schuil gaan.)

De vorig jaar uitgebrachte EP Prophecy was reeds een erg fijne voorbode maar wat het trio muzikanten nu op hun debuut Channel The Spirits laat horen overstijgt de verwachtingen. Hoewel wat meer gepolijst klinkend dab op de lekker ruw klinkende EP vindt het trio op hun eerste album een prachtige diepte in composities en spel.

De sfeer op het album is open en drijft op de spannende soundscapes die Leavers met zijn indrukwekkende spel steeds weer voor elkaar weet te krijgen. Het hypnotiserende ritmespel van Hallet, sowieso een van de meest opvallende Britse drummers van de afgelopen jaren, sluit daar naadloos op aan. En Hutchings is de meester die de composities overziet en daar zijn onovertroffen spel op loslaat.

In een ademloze mix van stijlen wordt een super uitdagende collectie songs ten gehore gebracht die net zo hard prikkelen als dat ze je in volledige overgave brengen. Elektronica meets jazz is een veel te veilige omschrijving omdat vanuit deze invalshoeken, vermengd met Afrikaanse ritmes en spaced out soundscapes, steeds weer zoveel nieuwe muzikale wegen ontdekt worden. De muzikanten duwen elkaar op, dagen elkaar uit en komen op de proppen met muziek die echt vernieuwend is. En het is duidelijk dat de rollen van Hallet en Leavers net zo belangrijk zijn als die van de ondertussen veel bekendere Hutchings. Hoewel die laatste dat binnen TCIC wel weer heel erg knap een heel andere manier van sax spelen laat horen dan in Sons Of Kemet en daarmee zijn geniale diversiteit aangeeft.

Channel The Spirits is een absolute openbaring. Natuurlijk weten we al jaren dat de jazz in Engeland een heerlijk uitdagende kracht heeft om muzikale grenzen op te duwen. Met The Comet is Coming laat met Channels The Spirits die grote kracht optimaal horen. Het album is een fascinerende tegelijk explosieve en uitdagende mix waarbij electronics en jazz elkaar omarmen en gloedvol nieuwe wegen ontdekken. Een album zo goed dat we er zeker van zijn dat deze bij de beste van dit jaar gaat horen. Luister alleen al eens naar New Age en je weet gelijk hoe verpletterend dit album is. 1. The Prophecy
 2. Space Carnival
 3. Journey Through the Asteroid Belt
 4. Nano
 5. New Age
 6. Slam Dunk In a Black Hole
 7. Cosmic Dust
 8. Star Furnace
 9. Channel the Spirits
 10. Deep Within the Engine Deck
 11. Lightyears
 12. End of Earth