×

Recensie

Eigentijds

01 oktober 2021

The Colorist Orchestra & Howe Gelb

Not On The Map

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dangerbird

Not On The Map The Colorist Orchestra & Howe Gelb Eigentijds 4 The Colorist Orchestra & Howe Gelb – Not On The Map Written in Music https://writteninmusic.com

The Colorist Orchestra is een uitgebreid Antwerps muziekcollectief dat onder impuls van percussionisten Arich Jaspers en Kobe Proesmans  met geïnspireerde arrangementen in een avant klassieke bewerking bestaand werk nieuw leven inblaast dat gebeurt niet zelden met een eigenhandig gemodificeerd klassiek instrumentarium. Samenwerkingen met de muzikanten uit Japan en Brazilië, de Ijslandse zangeres Emliana Torrini en resulteerden onveranderlijk in innovatieve werkstukken er was  een EP met Lisa Hannigan.

Twee jaar geleden was er al een verbond met Howe Gelb, met de eigenzinnige frontman van Howe Gelb verloopt de nieuwe samenwerking enigszins anders, de oorspronkelijke recyclage plannen met bestaand werk moesten grotendeels wijken voor compleet nieuwe creaties van de immer productieve Amerikaan, ondertussen in ruim vijftig uiteenlopende projecten betrokken. Naast zijn werk met Giant Sand en de solo uitstapjes zoekt Gelb in talloze andere projecten een artistieke uitlaatklep.

Na de spoken word uitvoering van Gentle On My Mind verzeilen we in een sfeervol universum gevuld met de zang van Gelb, het is vaak meer een mysterieus, gefluisterd parlando dat bij momenten gelijkenissen vertoont met de soundtracks van Robbie Robertson. Gelb’s mijmeringen  worden onderbouwd door innovatieve grooves en bizarre klanken die opwellen uit violen, basklarinetten, piano’s, met aanvullende glaspercussie.  Dit resulteert in een bijzonder aangrijpend, geheel dat muzikale grenzen overstijgt.

Sweet Pretender, een van de duetten met Pieta Brown loopt uit in een chaotische vervormde klankenbrij. In Sometimes I Wish komt ze meer op de voorgrond en verlicht met haar fragiele zangpartijen enigszins de donkere zwaarmoedige schaduw die over dit avontuurlijke, intrigerende werkstuk hangt dat om meerdere luisterbeurten smeekt.  1. Counting On
  2. Gentle On my Mind
  3. Sometimes I Wish
  4. Dr. Goldman
  5. Thyne Eyes
  6. Sweet Pretender
  7. Ruin Everything
  8. Tarantula
  9. More Exes
  10. Not On The Map