×

Recensie

Soul / Hiphop

01 augustus 2012

The Cleethorpes Northern Soul Weekender 1993-2012

The Cleethorpes Northern Soul Weekender 1993-2012

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kent Soul

The Cleethorpes Northern Soul Weekender 1993-2012 Soul / Hiphop 3.5 The Cleethorpes Northern Soul Weekender 1993-2012 Written in Music https://writteninmusic.com

Geïnspireerd door de twee door TAC georganiseerde ‘Great Yarmouth Norhern Soul Weekenders’  in 1990 en 1991, startten Ady Croasdell en Randy Cozens in 1993 ‘ The 6T’s Cleethorpes Northern Soul Weekender en zorgen daarmee voor een fraaie doorstart na het afhaken van TAC.

Ady kende een perfecte locatie voor het festival. Hij herinnerde zich het vakantiekamp in Cleethorpes, waar hij vroeger kwam en een vriend van zijn oom de ‘ huiscabaretier’ was. Het pand bevatte een fantastische houten dansvloer en was daarmee ideaal voor het festival. Na een aandringen bij het management van het pand kregen Ady en Randy een kans en 1 t/m 3 oktober 1993 werd het eerste festival gepland.

Met Tony Middleton, Willie Tee en Mary Love had men meteen voor een indrukwekkende line-up gezorgd. Echter, drie dagen voor het festival zegde Willie Tee telefonisch af omdat hij voor een aardige som geld in de Verenigde Staten het album van een nieuwe groep ging produceren. Tot overmaat van ramp verkochten de tickets in de voorverkoop zo matig dat zelfs werd overwogen om het evenement niet door te laten gaan. Gelukkig trok de verkoop enigszins aan en kon het festival doorgaan, mede omdat de DJ’s bereid waren om tegen een gereduceerd tarief te draaien. Om het publiek tegemoet te komen voor het niet opkomen dagen van Willie Tee kreeg iedere bezoeker vijf Pond terug. Mede omdat het management van de locatie zeer coulant was voor de organisatoren bij de eindafrekening overheersten uiteindelijk de positieve gevoelens na de moeilijke start.

Enthousiast werden vervolgens meteen nieuwe data gepland voor een volgende ‘ Weekender’  in april 1994, slechts zes maanden later. Ook nu was er weer een uitstekend programma, met Bettye Lavette, Barbera Lewis en Lou Courtney. Wederom duurde het lang eer de verkoop van de kaarten op gang kwam maar werd het weer een zeer geslaagd weekend. Daarna werd besloten om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, in juni, vlakt voor de schoolvakanties. Dit bleek een gouden greep want daarna kwamen er jaarlijks steeds meer bezoekers.

Voor de twintigste editie dit jaar dacht de organisatie Bettye Swann vastgelegd te hebben maar zij bleek het optreden voor 2013 in haar agenda te hebben gezet. Zij staat dus alvast als publiekstrekker op de programmering van volgend jaar!

Op deze compilatie treffen we een mooi overzicht aan van de vele artiesten die de afgelopen twintig jaar hebben opgetreden tijdens ‘Cleethorpes’. 25 pakkende soulsongs passeren de revue, waaronder Hang On In There Girl van Jesse Davis, He Broke Your Game Wide Open van Frank Dell, Lou Courtney met Me And You Doin’ The Boogaloo (waarna je meteen weer zin hebt om na dit album deze andere geweldige verzameling aan te zetten) en natuurlijk is ook de man van het fiasco van het eerste uur aanwezig op deze verzameling, Willie Tee, met I’m Only A Man. Hij maakte zijn ‘ fout’  goed in 2000, toen hij wederom als hoofdact geprogrammeerd stond. De verzameling sluit af met Lonely Love van Bettye Swann, een smaakvol voorproefje van wat we volgend jaar kunnen verwachten. 1. Jesse Davis - Gonna Hang On In There Girl
 2. Marva Holiday - It's Written All Over My Face
 3. Little Ann - Who Are You Trying To Fool
 4. Frank Dell - He Broke Your Game Wide Open
 5. Darrow Fletcher - Me Young Misery
 6. Lou Courtney -  Me And You Doin' The Boogaloo
 7. Tommy Hunt - The Pretty Part Of You
 8. Doris Troy - Face Up To The Truth
 9. The Serenades - Two Lovers Make One Fool
 10. The Diplomats - Help Me
 11. Kendra Spotswood - Jive Guy
 12. Maxine Brown - Let Me Give You My Lovin'
 13. Barbara Lewis - The Stars
 14. The Belles - Words Can't Explain
 15. Bettye Lavette - I Feel Good (All Over)
 16. The Charmaines - I Idolize You
 17. Spencer Wiggins - Walking Out On You
 18. Melvin Davis - Wedding Bells
 19. H.B. Barnum - I' m A Man
 20. Dean Parrish - Bricks, Broken Bottles And Sticks
 21. Hoagy Lands - The Next In Line
 22. Tony Middleton - Drifting
 23. Willie Tee - I'm Only A Man
 24. Mary Love - I'm In Your Hands
 25. Bettye Swann - Lonely Love