Recensie

15 december 2016

The Clean

Getaway

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Merge Records

Getaway The Clean Alternative 4 The Clean – Getaway Written in Music https://writteninmusic.com

In augustus 2001 verscheen Getaway, het zesde album van The Clean, op het fijne Flying Nun Records, het Nieuw-Zeelandse label dat ons ook The Chills, Verlaines, Sneaky Feelings en Bailter Space bracht. Na een pauze van een jaar of 4, 5 was The Clean, uit Dunedin, rond 2000 weer actief geworden met als voorlopig hoogtepunt dit Getaway.

Het was toen al algemeen bekend dat The Clean, opgericht in 1978, flink van invloed was geweest op Amerikaanse gitaargroepen als Pavement, Sonic Youth, Guided By Voices en Yo La Tengo. Twee derde van die laatste band was overigens te horen op Getaway, de plaat die nu als dubbelalbum een reissue kent op Merge Records.

De licht drogerende opener Stars is verslavende, eigenwijze indierock die de jaren-tachtig-wortels van The Clean laat horen. Het is het begin van een lekker album dat alle kanten op schiet en waarvan de meeste songs een lekkere rafelrand hebben. Jala biedt vijf minuten psychedelische pop, Crazy is luchtig en nonchalant, Golden Crown is een tijdloos, klein gehouden poppareltje en E Motel is van een ontwapenende knulligheid. Hier en daar schudt The Clean ook nog een instrumental uit de mouw, zoals bijvoorbeeld het stemmige Twilight Agency, een nummer dat een fraaie combinatie van diepe baslijnen en lekkere bongo’s laat horen. Het draagt allemaal bij aan het kleurrijke karakter van Getaway. Een track als Complications lijkt wat non-descript gepruttel maar daarmee doe je deze fijne ‘instrumental’ tekort. Ook deze track is gewoon bijzonder genietbaar: fijne, woordloze zangflarden, opbeurende percussie en een lekkere zeurderige gitaar.

Het is duidelijk dat aan de basis van The Clean onder meer het Eastcoast-gitaargeluid van bijvoorbeeld Lou Reed en The Feelies ligt. Naast monotonie en herhaling was er echter ook ruimte voor psychedelische elementen en pop appeal, aspecten die het geluid van The Clean soms andere kanten op trokken. Zo ook dus op Getaway, een album dat zich onder de betere releases van The Clean kan scharen.

De reissue van Getaway komt met een live bonus-cd met daarop twee moeilijk te krijgen ‘tour only releases’: Syd’s Pink Wiring System (2003) en Slush Fund (2001). Laatstgenoemde is vrij primitief en experimenteel, met een grotere rol voor piano. Syd’s Pink Wiring System is minder verrassend maar wel sterker. Hierop laat The Clean een aantal nummers van Getaway horen, alsmede oudere favorieten als Fish, Quickstep, Side On en Point That Thing Somewhere Else. Al met al een onontkoombare trits ruwe en vrijgevochten gitaarsongs die eens te meer aangeven dat The Clean altijd een even vermakelijke als relevante band is geweest.

Tracklisting Getaway:

 1. Stars
 2. Jala
 3. Crazy
 4. Golden Crown
 5. Cell Block No. 5
 6. E Motel
 7. Twilight Agency
 8. Poor Boy
 9. Silence or Something Else
 10. Alpine Madness
 11. Circle Canyon
 12. Aho
 13. Holdin’ On
 14. Reprise 1, 2, 3, & 4
 15. Complications

Bonus-cd:

 1. Rollo (Slush Fund Version)
 2. Slush Fund (Slush Fund Version)
 3. Filling a Hole (Slush Fund Version)
 4. Caveman (Slush Fund Version)
 5. Point That Thing Somewhere Else (Slush Fund Version)
 6. Wipe Me I’m Lucky (Slush Fund Version)
 7. Fish (Slush Fund Version)
 8. Quickstep (Slush Fund Version)
 9. Fish (Syd’s Pink Wiring System Version)
 10. I Wait Around (Syd’s Pink Wiring System Version)
 11. Hold On to the Rail (Syd’s Pink Wiring System Version)
 12. At the Bottom (Syd’s Pink Wiring System Version)
 13. Point That Thing Somewhere Else (Syd’s Pink Wiring System Version)
 14. Do Your Thing (Syd’s Pink Wiring System Version)
 15. Quickstep (Syd’s Pink Wiring System Version)
 16. Crazy (Syd’s Pink Wiring System Version)
 17. Side On (Syd’s Pink Wiring System Version)
 18. Stars (Syd’s Pink Wiring Systeem Version)
 19. Jala (Syd’s Pink Wiring System Version)