×

Recensie

Pop

14 november 2014

The Chills

The BBC Sessions

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records, Fire Records

The BBC Sessions The Chills Pop 4 The Chills – The BBC Sessions Written in Music https://writteninmusic.com

Door de jaren heen heeft de BBC, en met name natuurlijk wijlen John Peel, een waslijst aan uitstekende radiosessies opgebouwd. Een enorme schatkamer aan muziek, met versies van nummers die niet zelden superieur bleken aan de officiële versies. Dankzij het prima label FIRE Records krijgen de sessies van de Nieuw-Zeelandse indiepop-legende The Chills eindelijk een release.

The Chills – deze zomer stonden ze nog voor een legertje ouwe trouwe fans in Paradiso – namen in de jaren tachtig drie sessies op bij John Peel. De eerste sessie dateert van november 1985 en bevat de oude single Rolling Moon, ook terug te vinden op de onvolprezen verzamelaar Kaleidoscope World (1986). The Chills laten een prima versie van dit ruwe poppareltje horen al heeft de wat minder gepolijste originele versie wellicht net even meer charme. Verder drie uiteenlopende tracks van het album Brave Words, dat pas in 1987 zou verschijnen. Het is mooi om deze songs met zo’n mooi zuiver geluid horen en deze versies steken de originelen naar de kroon.

In 1987 waren The Chills inmiddels een vrij populaire band in het alternatieve circuit van Europa en de VS en kon de groep ook onder recensenten geen kwaad doen. De sessie van april van dat jaar laat drie songs van Brave Words horen, waaronder het onontkoombare, sympathieke Dan Destiny & The Silver Dawn. De piano komt bij de BBC-versies van de songs net even mooier uit. Wederom voegen de sessie-opnames dus iets moois toe aan de discografie van The Chills. De track Living In A Jungle was destijds overigens alleen terug te vinden op de cd- en cassetteversie van Brave Words en is dan ook wat minder bekend. Voor de lp-bezitters van die plaat is dit dan ook een leuke bonus. Het op een marsritme gestutte Moonlight On Flesh is een instrumentale track die Brave Words nooit zou halen.

De derde sessie op deze release vond plaats in december 1988 en deze keer was niet de befaamde Maida Vale-studio plaats van handeling maar The Hippodrome. De naam van The Chills was inmiddels gevestigd en na de jaren bij kleinere labels als Flying Nun, Creation en Homestead vond de band een plek bij Slash, onderdeel van London Records. Drie songs die hier voorbijkomen zouden later, in 1990, hun weg vinden naar het bij Slash uitgebrachte album Submarine Bells. Prima versies met een stevig, mooi ruimtelijk geluid dat destijds nieuwsgierig moet hebben gemaakt naar de nieuwe plaat. De track Christmas Chimes zou overigens niet op het album verschijnen. Hoewel de song binnen de context van de sessie best goed valt te pruimen is het andere materiaal interessanter.

De wereld van Martin Phillips en The Chills zit al 35 jaar vol met bijzondere, oorstrelende en vooral oorspronkelijke indiepopparels. Daar getuigen ook deze – rijkelijk laat verschenen – BBC-sessies met verve van. Het enige nadeel is dat de plaat met 34 minuten wat aan de korte kant is. Maar ja, meer materiaal was er waarschijnlijk niet en dat dikke halfuur aan Chills-songs is sowieso een traktatie. 1. Rolling Moon (12/11/1985)
 2. Brave Words (12/11/1985)
 3. Wet Blanket (12/11/1985)
 4. Night Of Chill Blue (12/11/1985)
 5. Dan Destiny & The Silver Dawn (05/04/1987)
 6. Living In A Jungle (05/04/1987)
 7. Rain (05/04/1987)
 8. Moonlight On Flesh (05/04/1987)
 9. Part Past, Part Fiction (18/12/1988)
 10. Christmas Chimes (18/12/1988)
 11. Effloresce and Deliquesce (18/12/1988)
 12. Dead Web (18/12/1988)