×

Recensie

Alternative

18 juni 2010

The Charlatans – (20th

Some Friendly

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Beggars Banquet

Some Friendly The Charlatans Alternative 3 The Charlatans – Some Friendly (20th Anniversary) Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer 20 jaar geleden dat het debuut van The Charlatans uitkwam. De 20th Anniversary edition is een dubbelalbum met naast het reguliere album op CD1 een fijne collectie radiosessies, b kantjes en onuitgebrachte songs op CD2.

De band was nog geen jaar bij elkaar toen de platenmaatschappij de band de studio in liet gaan om debuutalbum ‘Some Friendly’ op te nemen. Eigenlijk was er nog niet genoeg songmateriaal zodat de band besloot ook de nog niet echt uitgewerkte ideeën voor nieuwe songs in de studio uit te werken en op te nemen. Gelukkig bevatte het album de ijzersterke tracks ‘Indian Rope’ en vooral ‘The Only One You Know’ die voor de band alle deuren openden. Ook de single ‘Then’ hielp daar aan mee. De band kwam dan wel niet uit Manchester, waar gedurende eind jaren 80/begin jaren 90 alle aandacht naar uit ging, maar had zich wel de Madchester danceable sound aangemeten. Ze werden gelijk door de Manchester scene geadopteerd en speelden al snel in de vermaarde Manchester club Hacienda en vervolgens in voorprogramma’s van de Stone Roses.

Het album ‘Some Friendly’ bleek een mooie opstap naar de glansrijke muziekcarrière. Ondanks de wisselende kwaliteit van de songs bleek het album genoeg energie en klasse te bevatten om heel goed te verkopen, wereldwijd, en de band op de muziekkaart te zetten. De energieke live optredens maakten de band vervolgens tot absolute publiekslievelingen en een prachtige carrière was het gevolg. (De band brengt in september hun nieuwe album ‘Who We Touch’ uit)

De 20th Anniversary edition is een dubbelalbum met naast het reguliere album op CD1 een fijne collectie radiosessies, b kantjes en onuitgebrachte songs op CD2.

CD1

 1. You’re Not Very Well
 2. White Shirt
 3. Opportunity
 4. Then
 5. 109 pt.2
 6. Polar Bear
 7. Believe You Me
 8. Flower
 9. Sonic
 10. Sproston Green

CD2

 1. The Only One I Know
 2. Imperial 109
 3. Everything Changed
 4. Then (Peel Session)
 5. Always In Mind ([Peel Session])
 6. You Can Talk To Me (Peel Session
 7. Polar Bear (Peel Session)
 8. Some Friendly ([Mark Goodier] Session)
 9. Indian Rope (Mark Goodier Session)
 10. The Only One I Know (Mark Goodier Session)
 11. White Shirt (Mark Goodier Session)
 12. Then (Alternate Take)
 13. Taurus Moaner
 14. Polar Bear (12″ Mix)
 15. Over Rising
 16. Way Up There
 17. Happen to Die
 18. Opportunity Three

Songs 1-3 verschenen eerder op de EP van ‘The Only One I Know’ en songs 11-12 verschenen eerder op de single ‘Then’. Songs 15, 16, 18 en een kortere versie van song 17 verschenen eerder op de EP ‘Over Rising’. “Opportunity Three” is een remix van ‘Opportunity’ van het reguliere album. ‘Some Friendly’ is een vroege versie van ‘You’re Not Very Well’. 1. You're Not Very Well
 2. White Shirt
 3. The Only One I Know
 4. Opportunity
 5. Then
 6. 109 Pt2
 7. Polar Bear
 8. Believe You Me
 9. Flower
 10. Sonic
 11. Sproston Green