×

Recensie

Roots

04 juni 2021

The Calicos

The Soft Landing

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Mayway Records

The Soft Landing Calicos Roots 4 The Calicos – The Soft Landing Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen al een tijdje geleden, op zomerse woensdagen vonden op het gezellige, groene pleintje rond de kiosk op mijn dorpsplein regelmatig concerten plaats. Zo ontwaarde ik twee jaar geleden op weg naar het optreden van Boogie Boy in de verte een pedalsteel, die werd bepoteld door Aäron Koch van The Calicos, die het jaar voordien op Humo’s Rock Rallye  zegevierden. Een bijzonder aangename verrassing, de passage van deze jongelui. Samen met gitarist-zanger Quinten Vermaelen en Sander Smeets op gitaar en toetsen vermengen een soort Americana met indie-pop.

Die grandioze melange is nu te beluisteren op hun debuut The Soft Landing dat met nieuwkomer Maxmilian Dobertin op toetsen en Oliver Penu aan de drumkit tot stand kwam. Het werd een lastige bevalling, na enkele mislukte pogingen tot in New York werd er nog uitvoerig verder gesleuteld aan het repertoire zonder aan de intuïtieve benadering te raken. De onvolprezen Firmin Michiels, legendarische drummer en nonkel van bassist Guido Op de Beeck en met Tobie Speleman (Black Wave, Gepetto & The Whales) tekenen voor een vlekkeloze productie.

Het resultaat negen nummers van eigen makelij, Nova, nestelde zich vorig jaar al in mijn hoofd met  de fijne zang van Vermaelen en de golvende instrumentatie het is een winnende combinatie die onveranderlijk op de overige nummers doorklinkt.

Wanneer het richting zachte pop evolueert zoals in Heartbreaker met enigszins aan Roy Orbison herinnerde stembuigingen, Quinten is een trouwe fan. Het  fijnbesnaarde timbre met harmonische backing maakt hier het verschil, ook als het van countryneske  toestanden naar de pop evolueert zoals de nieuwe single, die op  galmend snaren en toetsenwerk voorbij glijdt en het met wat dieper snijdende  scherpe gitaren gelardeerde Cruel.

In de wonderlijke ballade Desire heeft de pedalsteel een glansrol en dat gebeurt hier wel vaker in lang uitgesponnen songs die melancholie uitademen zoals I Don’t Need It Anymore. Het broeierige Day By Day balanceert op funky ritmiek terwijl de titelsong een weids, zomers gevoel ventileert. Klasse debuut van het Antwerpse combo dat een perfecte landing maakt na een onberispelijke vlucht.  1. How Was I To Know
  2. Heartbreaker
  3. Follow You Down
  4. Desire
  5. Nova
  6. Cruel
  7. I Don't Need It
  8. Day By Day
  9. The Soft landing