×

Recensie

Rock

19 juli 2021

The Bullseyes

The Best of the Bullseyes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: LOG 7

The Best of the Bullseyes The Bullseyes Rock 3.5 The Bullseyes – The Best of the Bullseyes Written in Music https://writteninmusic.com

En dan krijg je opeens The Best Of The Bullseyes in handen. Ik had nog nooit van deze band gehoord en nieuwsgierig zoek ik internet af naar eerder verschenen werk van dit garagerock gezelschap die in hetzelfde zompige moeras vist als The Black Keys en The White Stripes. Ook hier betreft het een duo die zich lekker agressief op gitaar en drums uitleeft. Maar nog steeds rijst vooral die dringende vraag. Wie of wat zijn The Bullseyes en waar kan ik hun andere platen terugvinden? Nou nergens dus. Het is een uitgekiend marketingplan om je debuutplaat gelijk al als een Best Of album op de markt te brengen.

Als inwoners van het Poolse kleine stadje Leszno ontmoeten drummer Matt Jarząbek en gitarist Darek Łukasik elkander en besluiten de vrienden om de gezamenlijke interesse te bewaarborgen door The Bullseyes op te zetten. Na een aantal eerder verschenen singles brengen ze in Polen ruim een half jaar geleden hun eersteling op het aan de band gekoppelde LOG 7 label uit. Door de internationale interesse vertrouwen ze erop dat er mogelijkheden zijn om hun horizon te verbreden en zich ook buiten die beperkte landsgrenzen te richten waardoor de wereldwijde release op 21 mei een feit is.

Het besef dat men de wereld aan het vernietigen is komt overduidelijk naar voren in de retro glamrocker World Doesn’t Care. The Bullseyes hebben een nuchtere kijk op het geheel en verwachten dat de aarde de mensheid een schop onder zijn kont verkoopt en zelf wel in staat is om een antigif te produceren. Wat heb je aan die angstcultuur als de grote ronddraaiende bol uiteindelijk toch als grote winnaar uit de strijd komt, die planeet zal heus wel door blijven draaien. De natuur reflecteert zichzelf tevens in de stoere ontvlambare hippietrack Yet There’s You.

Normaal zou je verwachten dat deze smerig klinkende blues rockers hun ziel aan de duivel verkopen, maar de onverklaarbare rusteloze gedachtes laten zich in het psychedelische seventies rocker Restless Mind omdopen door een fictieve soul Messias die er de nodige zielenpijn aan toevoegt. Het zijn twijfelende romantici welke zich geen raad weten met het koortsige liefdesleven in Can’t Believer en symbolisch aankloppen bij het rechtssysteem om ondersteuning en inzicht te krijgen in die innerlijke ongemakkelijke gevoelens. Mooi hoe ze die missing link tussen soul en rock tekstueel een plek weten te geven.

Gelukkig ontlopen de Poolse rockers regelmatig de eerder genoemde grote voorbeelden door verrassende zijwegen in te slaan. Natuurlijk ligt het accent op de seventies rock, de invloed van de jaren tachtig is voelbaar in het slagwerk van Matt Jarząbek die er gemakshalve in Nothing Disturbs Me de nodige discobeats aan toevoegt. De ballad Regular Sky is de zoektocht naar spirituele antwoorden en overstijgt mede door die prachtige gitaarsolo van Darek Łukasik al het andere werk en zou een ideale single kandidaat zijn. Heel eventjes wanen we ons op het kruispunt tussen de eighties haarband metal en de seventies progrock. Het is te gemakkelijk om The Bullseyes te presenteren als een rip off, daarvoor bezitten ze genoeg eigenheid. Toch blijven ze net te vaak in die veilige basis hangen om te spreken van een overdonderend debuut. 1. World Doesn't Care
 2. Yet There's You
 3. Can't Believer
 4. It Might Not Be for Me
 5. Restless Mind
 6. Love's Blow
 7. Regular Sky
 8. Nothing Disturbs Me
 9. My Head Is Full of You
 10. Butterfly
 11. Moment's Arrival
 12. Can't Believer [Acoustic]